- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR ajunge la 6,96%. Indicele scade, pentru prima data, sub procentul dobânzii de referință

28 Feb, 12:49 • Polojan Tudor
Veste fenomenală pentru românii care au credite cu rate variabile. Indicele ROBOR a scăzut sub valoarea dobânzi de referință, care este 7%.
ROBOR ajunge la 6,96%. Indicele scade, pentru prima data, sub procentul dobânzii de referință

ROBOR la trei luni, indicele folosit pentru calcularea dobînzilor variabile la creditele în lei care au fost contractate înainte de luna a cincea din 2019, a scăzut la 6.96%. Acest lucru vine după mai multe zile de tranzacționare în care a stagnat la pragul de 7%, potrivit datelor BNR.

Indicele ROBOR la 6 luni, folosit la calcularea dobânzii la creditele ipotecare în lei și cu dobândă variabilă a scăzut la 7.30%, după ce luni ajunsese la 7.35%. ROBOR la 12 luni a scăzut și eel la 7.67%, de la 7.69%.

Politica monetară a BNR, lichiditatea de piață, inflația și politica fiscală sunt factorii principali care influențează evoluția indicelui.
Indicele IRCC, folosit la calcularea ratelor bancare pentru creditele ipotecare și consum a crescut de la începutul anului la 5.71 % de la 4.06 % cât era la finalul lui 2022. Această valoare (5.71%), se calculează având la bază datele din trimestrul III al anului 2022.

Mai citește și: Statul oferă 1.000 de euro tinerilor. Primul venit, primul servit. Iată cum beneficiezi de bani

ROBOR ajunge la 6,96%. Indicele scade, pentru prima data, sub procentul dobânzii de referință / sursa foto: digi24.ro
ROBOR ajunge la 6,96%. Indicele scade, pentru prima data, sub procentul dobânzii de referință / sursa foto: digi24.ro

ROBOR crește ratele românilor

Cel mai crescut nivel înregistrat a fost în luna octombrie anul trecut, respectiv 8,21%. În luna decembrie 2022 indicele a coborât la 7,57%, iar pe parcursul lunii ianuarie şi februarie, ROBOR la 3 luni a continuat să scadă până a ajuns la 7%, acesta fiind şi procentul dobânzii cheie, care a fost majorat de la 6,75% la începutul lunii ianuarie a acestui an.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, a făcut o analiză a modului în care finanțele românilor au fost afectate în utimul an. Acesta a spus că ne îndreptăm spre o rată a inflației sub două cifre.

Tot acesta este de părere că și în 2023 prețurile vor crește, însă într-un ritm mai temperat decât cel de anul trecut. „Probabil cel mai complicat an din ultimul deceniu” – referindu-se la 2022.

Cu toate acestea, românii au de scos din buzunar, acum, aproape dublu pentru a putea plăti ratele la bănci din cauza ROBOR. Cineva care plătea în luna ianuarie 2022 suma de 1.583 de lei lunar, acum trebuie să plătească 2.286 de lei.

Te-ar mai interesa și: Proiect de lege: fără taxe și contribuții pe salarii. Jobul care îți oferă libertate și te scutește de la plata impozitelor

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult