- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România a coborât pe locul doi în UE la valoarea cheltuielilor. La fiecare 100 de lei colectați la buget, aproape 30 se duc pe salariile angajaților

19 Jun, 10:00 • stefan.vlad
România a coborât pe locul doi în UE la valoarea cheltuielilor din veniturile colectate la buget pentru a plăti salariile angajaților din sectorul public. Timp de cinci ani, statul român a fost lider în acest clasament, cu cele mai mari cheltuieli pentru lefurile bugetarilor. Abia acum, țara noastră a înregistrat o scădere semnificativă.
România a coborât pe locul doi în UE la valoarea cheltuielilor. La fiecare 100 de lei colectați la buget, aproape 30 se duc pe salariile angajaților

România a coborât pe locul doi în UE la valoarea cheltuielilor. După o lungă perioadă în care a avut cea mai gravă situație, țara noastră a înregistrat cea mai mare reducere a cheltuielilor cu salariile angajaților raportate la veniturile încasate la buget. Astfel, la fiecare 100 de lei colectați la bugetul statului în 2022, pe salarii s-au dus 29,5 lei, față de 33,8 lei în 2021, arată calculele făcute de Profit.ro.

Malta a înregistrat în 2022 cea mai mare pondere a cheltuielilor cu salariile în totalul veniturilor bugetare – 30,9%, urmată de România – 29,5%, Letonia – 29,4%, Lituania – 28,3%, Danemarca – 28,2%.

Citește și: Guvernul nu începe tăierile bugetare! Ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor este pusă în așteptare. Motivul amânării

România a coborât pe locul doi în UE la valoarea cheltuielilor

România este un stat cu cheltuieli destul de mari, dar cu venituri reduse la buget și cu un grad redus de colectare a veniturilor. La această situație contribuie și numărul foarte mare de scutiri de taxe și regimuri fiscale speciale acordate unor categorii de venituri.

În 2016, România a virat 28,2% din veniturile bugetului în salariile bugetarilor. Vârful a fost atins în 2020, în timpul pandemiei, când 37,3% din ceea ce s-a colectat la buget s-a dus pe salariile din sectorul public, arată sursa citată.

De menționat că România este singura țară din UE aflată în procedura de deficit excesiv derulată de Comisia Europeană.

Deficitul bugetar, adică diferența dintre veniturile mai mici și cheltuielile mai mari, pe care statul trebuie să o acopere din împrumuturi, este estimat să scadă în 2023 la 4,4% din PIB.

Statul român are cheltuieli de 608 miliarde de lei și venituri de 539,6 miliarde de lei din taxe, iar restul de 68,3 miliarde lei provine din împrumuturi (11,2%). Astfel, la 100 de lei cheltuiți de la buget, 11,2 lei sunt din împrumuturi.

Potrivit datelor Consiliului Fiscal,în 2021 salariile din sectorul de stat erau cu 28% mai mari decât cele din privatDatele pentru anul trecut încă nu au fost publicate, dar e de așteptat ca această diferență să fi scăzut.

Cele mai recente date disponibile arată că în sistemul public din România erau ocupate 1.277 milioane de posturi.