- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul nu începe tăierile bugetare! Ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor este pusă în așteptare. Motivul amânării

03 May, 16:25 • Lupu Alexandra
Guvernul amână reducerea cheltuielilor bugetare. Iată cum se explică situația.
Guvernul nu începe tăierile bugetare! Ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor este pusă în așteptare. Motivul amânării

Aprobarea ordonanței de urgență în ceea ce privește reducerea cheltuielilor bugetare a fost amânată, informează mediafax.ro. Acest lucru înseamnă că Guvernul nu începe tăierile bugetare. Anumite surse au prezentat două motive care au dus la punerea în așteptare a deciziei Executivului.

De ce este amânată reducerea cheltuielilor bugetare

Primele informații arată că aprobarea ordonanței de urgență în ceea ce privește tăierea bugetară a fost amânată. Potrivit unor surse, Guvernul nu începe reducerea cheltuielilor bugetare, tocmai pentru că Ministerul de Finanțe nu a prezentat analiza cerută de către reprezentanți. Totodată, deciziile sunt puse în așteptare și pentru că nu s-a purtat o discuție la nivelul coaliției de guvernare despre respectiva analiză.

„Mâine (joi – n.r.) nu intră ordonanţa. Aşteptăm analiza Ministerului de Finanţe şi apoi o discuţie în coaliţie”, au menţionat surse politice pentru MEDIAFAX.

Te-ar putea interesa și: Războiul din Ucraina a stimulat cheltuieli militare record la nivel mondial. Decontul României este de 5,2 miliarde de dolari în 2022

Sursele politice au menționat că înghețarea angajărilor la stat începe cu data de 15 mai. În același timp, supraimpozitarea veniturilor mari nu se va stabili printr-o ordonanță de urgență, ci printr-o lege individuală. Sursele adaugă că această decizie a venit în urma analizei întocmite și prezentate de PSD.

„Supraimpozitarea veniturilor mari nu intră în ordonanţa de urgenţă, ci într-o lege. Aşa a venit analizarea de la PSD (referitor la pragul raportat la salariul preşedintelui – n.r.)”, au adăugat sursele.

Același lucru se va întâmpla și în ceea ce privește cumulul pensiei cu salariul: se va adopta printr-o lege separată. Despre tăierile bugetare, premierul Nicolae Ciucă puncta săptămâna trecută că prin ordonanța de urgență se urmărește amânarea cheltuielilor care nu sunt absolut necesare.

Cheltuieli
Cheltuieli

În același timp, Marcel Ciolacu afirma că nu s-au purtat discuții despre înghețarea salariilor bugetarilor în coaliția de guvernare. Totodată, liderul PSD preciza că, în ceea ce privește zona de impozitare, o abordare corectă se referă la veniturile de peste 25.000 de lei, referindu-se inclusiv la cele obținute din cumulul pensie și salariu de la stat.

În ciuda faptului că Nicolae Ciucă a tras un semnal de alarmă și a cerut reducerea cheltuielilor bugetare, Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a declarat că „gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei”. Reprezentantul a afirmat că încetinirea încasării veniturilor se situează undeva la 4.7 miliarde de lei, față de cifrele programate.

Așadar, analiza de la Ministerul Finanțelor este așteptată de către premierul Nicolae Ciucă, pentru a vedea cum s-ar îmbunătăți situația de la bugetul de stat. Mai exact, calculele vor avea în vedere măsura în care veniturile care depășesc indemnizația președintelui Iohanis ar putea fi supraimpozitate.

Vezi și: Oficial! A fost elaborat planul pentru reducerea cheltuielilor bugetare! Ministerul Finanțelor propune înghețarea angajărilor la stat și interdicția cumulului pensie-salariu