- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oficial! A fost elaborat planul pentru reducerea cheltuielilor bugetare! Ministerul Finanțelor propune înghețarea angajărilor la stat și interdicția cumulului pensie-salariu

21 Apr, 20:21 • Lupu Alexandra
Ministerul Finanțelor prezintă planul pentru reducerea cheltuielilor bugetare! Iată care sunt măsurile pe care le propun reprezentanții.
Oficial! A fost elaborat planul pentru reducerea cheltuielilor bugetare! Ministerul Finanțelor propune înghețarea angajărilor la stat și interdicția cumulului pensie-salariu

Oficial! Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul de ordonanță de urgență în ceea ce privește reducerea cheltuielilor bugetare. Primele informații arată că reprezentanții vor să înghețe angajările la stat, relatează stiripesurse.ro.

Planul pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Ministerul Finanțelor a finalizat proiectul de ordonanță cu referire la reducerea cheltuielilor bugetare. Prima măsură propusă are în vedere înghețarea angajărilor la stat, începând cu data intrării în vigoare a propunerilor. Documentul relatează că „În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice și locale”.

La fel de bine, în proiectul care are în vedere reducerea cheltuielilor bugetare apare restricționarea ca o persoană să facă parte din două sau mai multe consilii de administrație. De asemenea, planul prevede interdicția cumulului pensie-salariu, începând cu data intrării în vigoare a propunerilor.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență beneficiarii dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, operatorilor economici, prevăzuți la art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, cu modificările și completările ulterioare, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate”, se menționează în proiect.

Te-ar putea interesa și: Bugetul României, cu un picior în groapă! Cheltuielile cresc cu un ritm alert, iar încasările scad dramatic. Problema principală este TVA-ul

Ministerul Finanțelor, plan pentru reducerea cheltuielilor
Ministerul Finanțelor, plan pentru reducerea cheltuielilor

Totodată, personalul care a dobândit titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Banii se acordă lunar numai dacă persoanele își desfășoară activitatea în domeniul în care au obținut titlul, și de asemenea, dacă au prevăzut în fișa postului un set de atribuții care să permită verificarea modului în care își desfășoară activitatea, în fiecare lună.

În planul pentru reducerea cheltuielilor bugetare se precizează interzicerea achiziției de mașini și mobilă pentru autoritățile și instituțiile publice. Ministerul Finanțelor menționează că asigurarea bunurilor necesare se va putea face doar prin redistribuiri din cadrul aceleiași instituții sau de la alte autorități publice.

„De la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, inclusiv activităților finanțate integral din venituri proprii înființate pe lângă acestea, li se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, (…) mobilier și aparatură birotică.

Asigurarea necesităților de bunuri prevăzute la alin. (1) se va putea face numai prin redistribuiri din cadrul aceleiași instituții sau de la alte instituții publice”, potrivit proiectului.

Ultimele informații arată că documentul propus de Ministerul Finanțelor pentru reducerea cheltuielilor bugetare urmează să fie discutat în coaliția de guvernare. Ulterior, va intra în agenda de discuție a Executivului.

Citește și despre următorul subiect: Se dă startul restructurărilor la stat! Vor fi înghețate din nou angajările, iar cheltuielile ministerelor și agențiilor vor fi limitate lunar de Guvern