- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România, în topul țărilor cu cea mai ridicată rată a inflației! BNR anticipează o urcare la 7,7% la finalul primului trimestru din 2024

17 Nov, 19:22 • Fundeanu Madalina
Rata anuală a inflației în zona euro și Uniunea Europeană a scăzut în luna octombrie. România, pe de altă parte, se numără printre țările UE cu cea mai ridicată rata anuală a inflației.
România, în topul țărilor cu cea mai ridicată rată a inflației! BNR anticipează o urcare la 7,7% la finalul primului trimestru din 2024

Rata anuală a inflației în zona euro și Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în luna octombrie. România, în schimb, se numără printre țările UE cu cea mai ridicată rata anuală a inflației, arată datele publicate de Eurostat, potrivit profit.ro.

Ce se întâmplă cu rata anuală a inflației în UE?

În luna octombrie, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut până la 3,6%, de la un nivel de 4,9% în luna septembrie. Țările membre UE cu cele mai ridicate rate  au fost Ungaria (9,6%), Cehia (9,5%) și România (8,3%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale au fost Belgia (- 1,7%), Țările de Jos (- 1%) și Danemarca (- 0,4%).

Comparativ cu luna septembrie a anului 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 22 state membre, inclusiv în România, de la 9,2% până la 8,3%, și a crescut în cinci țări.

Citește și: Dezvoltarea unor noi oportunităţi de piaţă. Comisia Europeană va aloca 185,9 milioane de euro pentru promovarea produselor agroalimentare din UE în 2024!

inflație
inflație

Totodată, datele Eurostat demonstrează că în zona euro rata anuală a scăzut de la 4,3% în luna septembrie, până la 2,9% în luna octombrie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor a venit din partea prețurilor la servicii care au înregistrat un avans de 1,97 puncte procentuale, urmate de prețurilor la alimente, băuturi alcoolice și țigări care au crescut cu 1,48 puncte procentuale. În schimb, prețurile la energie au scăzut cu 1,45 puncte procentuale.

Banca Centrală Europeană intenționează să mențină inflația la 2% pe termen mediu și a majorat dobânda de referință la un nivel record pentru a încetini ritmul de creștere a prețurilor, însă înăsprirea politicii monetare a avut drept efect și încetinirea creșterii economice în zona euro.

În ceea ce privește situația României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a scăzut în luna octombrie la 8,07%, de la 8,8% în septembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 8,66%, cele nealimentare cu 6,24%, iar serviciile cu 12,20%. Rata anuală în luna octombrie 2023 comparativ cu luna octombrie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a fost 8,3%.

Banca Națională a României (BNR) a menținut la 7,5% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a majorat-o la 4,8% pe cea pentru sfârșitul lui 2024, potrivit datelor prezentate luna aceasta de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Comparativ, în luna august, BNR estima o inflație de 7,5% pentru finalul anului 2023 și una 4,4% pentru sfârșitul lui 2024.

De asemenea, BNR anticipează că rata anuală a inflației va urca la 7,7% la finalul primului trimestru din 2024, urmând să coboare la 6,8% la sfârșitul trimestrul II al anului viitor, conform Raportului trimestrial asupra inflației, ediția din noiembrie 2023, notează sursa citată.

Vezi și: Salariul minim creşte cu 15%, la 709 euro. majorare de doar 10% pentru angajaţii cu studii superioare