Românii își schimbă preferințele la cumpărături, alegând din ce în ce mai des produse de brand în defavoarea mărcilor proprii ale supermarketurilor. Dacă în alte țări europene produsele marcă proprie domină piața, în România această categorie a înregistrat o scădere, ajungând de la 25% la 24% în ultimul an. Această tendință îi surprinde pe comercianți, având în vedere că în țări precum Spania, Germania sau Marea Britanie mărcile proprii reprezintă între 34% și 47% din vânzări, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Un supermarket vinde căpșunile la bucată. Incredibil cât costă un fruct „de fițe”: „Sunt culese la vârf și ajung pe rafturi în 24-48 de ore”
Specialiștii din retail confirmă că românii sunt atrași de promoții puternice ale brandurilor consacrate, preferând să investească mai mult în produse de calitate superioară, mai ales în cazul alimentelor cu termen lung de valabilitate. De exemplu, o reducere de 40% la un brand cunoscut a generat vânzări de 100 de ori mai mari decât într-o zi obișnuită.
„Vedem o schimbare în comportamentul clientului, într-adevăr. Cumpără mai mult branduri cunoscute, mai ales la produsele care au perioadă îndelungată de valabilitate.
Am avut o promoţie de 40% cu un brand foarte cunoscut şi am vândut de 100 de ori mai mult decât într-o zi normală”, a declarat Michael Kaiser, CEO supermarket online.
În ciuda acestui trend, marile lanțuri de retail continuă expansiunea în România. Lidl, unul dintre cele mai mari supermarketuri din țară, își propune să deschidă încă 25 de magazine până la sfârșitul anului, ajungând la un total de 403 unități. Această extindere va crea aproximativ 500 de locuri de muncă noi și va contribui la creșterea veniturilor bugetului de stat prin taxe și impozite.
„În Europa mărcile proprii sunt la un grad mult mai mare decât în România. Ajungem la 47% în Spania, Germania 41%, 34% Marea Britanie. În coşul românului de cumpărături găsim un amalgam de produse: şi produse marcă proprie, produse low-cost, produse ieftine, dar în acelaşi timp găsim şi produse premium.
Nu se întâmplă asta nicăieri în Europa”, a declarat Feliciu Paraschiv, preşedinte Asociaţia comercianţilor mici şi mijlocii.
Te-ar mai putea interesa și: Taxă de 12 euro la intrarea în supermarket! Unde se aplică și ce se întâmplă cu banii