- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este oficial. Statul devine acționar majoritar al Blue Air. 75% din acțiunile companiei de zbor au fost preluate

17 Nov, 15:20 • Bumbeneci Diana
România devine acționar majoritar la Blue Air. Statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, va prelua 75% din acțiunile companiei.
Este oficial. Statul devine acționar majoritar al Blue Air. 75% din acțiunile companiei de zbor au fost preluate

Preluarea a 75% dintre acțiunile companiei Blue Air a fost confirmată chiar de reprezentanții acesteia. România a devenit oficial acționar principal.

75% din acțiunile Blue Air aparțin României

„Am fost înştiinţaţi de începerea acestei proceduri, până la preluarea oficială va fi un proces pe care va trebui să îl parcurgem, nu ştim exact când se va finaliza”, spun pentru ZF reprezentanţii Blue Air, preluați de Antena3CNN.

Preluarea a 75% din acțiunile companiei era una dintre garanțiile pentru ajutorul de stat în valoare de 300 mil. lei pe care Blue Air l-a primit de la statul român.

Din împrumutul de 300 mil. lei pe care Blue Air l-a primit de la EximBank cu garanţia statului, compania aeriană nu a plătit ratele. În acest context, statul şi-a asumat plata acestora încă din noiembrie 2021.

Te mai poate interesa și: ANAF confirmă primul sechestru pe aeronavele Blue Air

blue air 2
blue air 2

În ordonanța de urgență prin care este instituit cadrul legal pentru acordarea unor ajutoare de stat este prevăzut faptul că statul va prelua 75% din acţiunile companiei dacă aceasta nu va reuşi să îşi plătească datoria. La un an distanță de la achitarea datoriilor, statul a preluat 75% din companie oficial.

Mai mult, conform sursei citate, România, prin Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Finanțe, are încă de la acordarea schemei de ajutor doi reprezentanți în consiliul de administrație al Blue Air care ar fi trebuit să se asigure că operatorul aerian va fi capabil de rambursarea datoriei.

La ora actuală, Blue Air este controlată în proporție de 76,18% de compania Airline Invest, înființată în 2019. În ambele companii, Cristian Rada este acționar, mai anunță sursele citate. Afacerile companiei au fost de peste 9 mil. lei în 2021. Firma are pierderi de 900.000 de lei şi 4 angajați.​​

Ai mai putea citi: Incredibil. Wizz Air lansează bilete de 39.99 euro pentru clienții afectați de anularea zborurilor Blue Air

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult