- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Se interzice în sistemul de pensii. Află despre ce este vorba

27 Sep, 13:15 • Mălureanu Rebecca
Marcel Ciolacu a dezbătut joi subiectul legat de calcularea pensiilor, în special proiectul privind majorarea soldei de grad. Proiectul de lege aferent creșterii soldei de grad se află în ultima etapă de pregătire și ar putea fi înaintat Parlamentului în cursul săptămânii viitoare.
Se interzice în sistemul de pensii. Află despre ce este vorba

Joi seară, 26 septembrie, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre problemele legate de calcularea pensiilor, aducând la cunoștiință data când va fi gata proiectul ce privește majorarea soldei de grad.

Ce aflăm despre proiectul legat de pensii speciale?

Proiectul de lege referitor la creșterea soldei de grad se află în ultima etapă de pregătire și ar putea fi înaintat Parlamentului chiar de săptămâna viitoare.

„În acest moment, am format un grup de lucru atât la MAI, cât și la MApN, pentru că această problemă vizează toate categoriile. Sunt convins că vom găsi cea mai bună soluție, a declarat Ciolacu, întrebat despre stadiul proiectului”

Privitor la termenul de aprobare, șeful Executivului speră că va putea prezenta rezultatele până la finalul săptămânii, astfel încât proiectul să ajungă în dezbaterea Parlamentului cât mai repede posibil.

„Ultima oară așa am discutat. Solda de grad pentru cei activi a fost mărită, iar să știți că foarte multe persoane au accesat din nou această meserie nobilă, pentru că exista un dezechilibru.

Pentru cei activi, noi am venit cu o creștere de 5%. În cazul celor pensionați, am aplicat indicele de inflație de 13,8%. Normal că tentația era mai mare să ieși la pensie, însă a fost o situație excepțională, pentru că inflația, între timp, a ajuns sub 5% și va continua să scadă.

Așadar, aceasta a fost soluția pentru acești doi ani, deși există și persoane nemulțumite. Totuși, fondul legii pensiilor, care prevede recalcularea, este unul corect. S-au îndreptat inechități acumulate în 30 de ani. Linia roșie impusă de mine și de actuala coaliție a fost ca nimeni să nu piardă din salariu. Când faci o reformă, îți asumi atât aspectele bune, cât și cele mai puțin plăcute. În primul rând, îți asumi să faci ceva echitabil”, a spus acesta.

Marcel Ciolacu a subliniat totodată că reformele cerute de Comisia Europeană, nu sunt niște cerințe nerealizabile, ci sunt esențiale pentru a asigura sustenabilitatea economică.

„Am corectat anomaliile din sistem, inclusiv în ceea ce privește pensiile speciale. Nu este normal să te pensionezi la 40 de ani cu o pensie mai mare decât salariul avut în activitate. Asemenea lucruri nu se întâmplă nicăieri în lume”, a afirmat premierul, subliniind că România va respecta legea fără modificări.

Vezi și:Ce pensii riscă să fie tăiate de la 1 octombrie

Nedreptăți între pensionari anteriori și recenți

Cu o săptămână în urmă, la Realitatea Plus, Nicolae Ciucă, liderul PNL și președintele Senatului, a abordat problema pensiilor militare, discutând cât de necesare sunt modificările în legislație pentru a exclude nedreptățile existente.

Întrebat de moderatoarea Anca Alexandrescu despre măsurile necesare pentru corectarea acestor pensii, Ciucă a considerat că Legea 223 a format deosibiri între pensionarii anteriori și recenți. El a evidențiat că prin aplicarea legii s-au creat dezechilibre între cei care s-au pensionat înainte și după modificările legislative.

Ciucă a subliniat dezacordurile legate de soldă și grad. Gradul militar reprezintă dreptul personal pe toată durata vieții a unui ofițer sau subofițer, remarcând diferențele dintre cei care au trecut în rezervă și cei care urmează să facă acest pas în viitor.

„Este o problemă legată de aplicarea Legii 223, care a produs inechități între cei care au ieșit înainte și cei de după”, a explicat el.

„Este discrepanță între cei care au trecut în rezervă și cei care o vor face”, a adăugat acesta.

Nicolae Ciucă și premierul Marcel Ciolacu au purtat discuții pe tema pensiilor militare, garantându-se că vor fi adoptate măsurile necesare pentru a corecta nedreptățile existente.

Citește și: Pensie recalculată după două luni pentru o categorie de pensionari. Cine primeşte banii mai târziu decât prevede legea pensiilor

Tags: