- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

TVA-ul crește PIB-ul. Creștere economică aproape de 5%. Diferențe majore față de anul trecut

03 Feb, 15:09 • Polojan Tudor
În 2022, veniturile din TVA au crescut nominal. Totuși, ca procent, acestea sunt mai mici decât anul trecut.
TVA-ul crește PIB-ul. Creștere economică aproape de 5%. Diferențe majore față de anul trecut

Rata ridicată a inflației a ridicat valoarea PIB-ului, deci, prin urmare, și veniturile bugetare. În urma prognozelor făcute de Comisia Națională de Prognoză, Guvernul este de părere că anul acesta am avut o creștere economică de 4,9%, scrie zf.ro.

Procentul, însă, este mai mic decât în 2021. Anul trecut s-a înregistrat o creștere a produsului intern brut de 5,8%.

Ministerul Finanțelor a prezentat date potrivit cărora veniturile bugetar la nivel general consolidat au crescut cu aproximativ 21,2%, din care veniturile din TVA au crescut cu 18,6%. Încasările din accize s-au ridicat la 2,4% iar cele din impozitele pe salarii și venituri la 20,3%.

Impozitul pe profit s-a ridicat și el la 33%, iar contribuțiile de asigurări la 9,7%. Însă toate datele de mai sus reprezintă partea plină și bună a paharului.

Informează-te și în legătură cu: Cazul OMV Petrom continuă. Rareș Bogdan nu stă deoparte: „Mi se pare o chestiune extrem de gravă”. Adrian Câciu este tras la răspundere

Veniturile din TVA crescPIB-ul/ sursa foto: romania.representation.ec.europa.eu
Veniturile din TVA crescPIB-ul/ sursa foto: romania.representation.ec.europa.eu

Veniturile din TVA, mai mici decât în 2021

Partea goală și mai puțin frumoasă a paharului este reprezentată de creșterea slabă a produsului intern brut. Lucrurile, în limbajul cifrelor, stau în felul următor:

Veniturile nominale au o creștere, de la an la an, de 21,2%. Acest lucru, raportat la produsul intern brut, reprezintă o creștere a acestuia de doar 0,2%. Practic, de la 32% în 2021, la un procent cu 0,2% mai mare, adică 32,2% în anul trecut.

Mai citește și: Românii şi-au programat deja vacanţele. S-au vândut bilete de avion de peste 5,4 milioane de euro, în ianuarie. Care au fost cele mai căutate destinaţii

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult