- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veste devastatoare pentru pensionarii de lux. Câţi bani pierd după tăierea pensiilor speciale

27 Mar, 17:25 • Cornel Ghimeșan
Coaliția de guvernare discută în prezent câteva noi măsuri pentru reforma pensiilor speciale, pentru a ajunge la un consens cu Comisia Europeană, nemulțumită de nivelul insuficient al reformelor aflate în moment în dezbatere în Parlament. O primă concluzie este aceea că nici o pensie din România nu va depăși veniturile din perioada de activitate.
Veste devastatoare pentru pensionarii de lux. Câţi bani pierd după tăierea pensiilor speciale

Veste devastatoare pentru pensionarii de lux. Se ia în calcul de asemenea interzicerea cumulului mai multor pensii speciale, conform surselor economedia.ro şi, în plus, nici o pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile nete din timpul perioadei de activitate. În cazul pensiilor militare, baza de calcul va scădea semnificativ, prin scoaterea multor sporuri, care până acum contribuiau la stabilirea pensiei. Prin scăderea bazei, se diminuează și valoarea pensiei, dar și pragul venitului net din perioada de activitate, care nu poate fi depășit de pensie. În plus, pensiile speciale vor fi indexate cu inflația, nu cu salariile în plată.

Citeşte şi: Marius Budăi dă cărțile pe față: PSD nu este de acord cu majorarea vârstei de pensionare. „De ce să vă iau acest drept? De ce să luăm doamnelor acest drept?”

Veste devastatoare pentru pensionarii de lux

Conform unui calcul făcut de Antena3, dacă se taie pensiile speciale, pensionarii de lux vor avea următoarele reduceri:

Magistraţi

– pensie medie: 21.477

– cât au contribuit: 4.765 de lei

– cât primesc de la stat (fără să contribuie): 20.061 – 15%

– pierd: 3.000 de lei

Foşti piloţi

– pensie medie: 11.479 de lei

– cât au contribuit: 5.502 de lei

– cât primesc de la stat (fără să contribuie): 7.531- 15%

– pierd: 1.129 de lei

Curtea de Conturi

– pensie medie: 8.502 de lei

– cât au contribuit: 3.113 de lei

– cât primesc de la stat (fără să contribuie): 2.447 – 15%

– pierd: 367 de lei

Foşti diplomaţi

– pensie medie: 5.796 de lei

– cât au contribuit: 3.873 de lei

– cât primesc de la stat (fără să contribuie): 2.552- 15%

– pierd: 382 de lei.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu creșterea punctului de pensie. Marius Budăi„Într-o zi, două voi duce în coaliţie două propuneri pentru noua lege a pensiilor”

Marius Budăi, ministrul Muncii, a afirmat că a văzut la liderii coaliţiei determinare să rezolve problema pensiilor speciale astfel încât să nu mai existe nicio pensie mai mare decât salariul, să existe contributivitate, astfel încât toate aceste lucruri să se întâmple. Întrebat câţi pensionari speciali are România, Marius Budăi a răspuns: „Aproximativ 200.000. Sunt 190.000 în apărare şi ordine publică şi 10.000 în cele două legi de magistratură, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi şi funcţionari publici parlamentari”.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult