- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marius Budăi dă cărțile pe față: PSD nu este de acord cu majorarea vârstei de pensionare. „De ce să vă iau acest drept? De ce să luăm doamnelor acest drept?”

27 Mar, 09:58 • Lupu Alexandra
Marius Budăi nu se ferește să dea cărțile pe față. Ministrul Muncii confirmă că PSD nu susține majorarea vârstei de pensionare.
Marius Budăi dă cărțile pe față: PSD nu este de acord cu majorarea vârstei de pensionare. „De ce să vă iau acest drept? De ce să luăm doamnelor acest drept?”

Marius Budăi oferă noi declarații despre majorarea vârstei de pensionare. Concret, ministrul Muncii afirmă că PSD nu este de acord cu implementarea acestei măsuri, așa cum anunță stiripesurse.ro.

Marius Budăi dă cărțile pe față

Marius Budăi a fost întrebat duminică, la Prima News, care sunt perspectivele partidelor asupra creșterea vârstei de pensionare. Ministrul Muncii nu s-a ferit să zică adevărul: PSD nu susține inițiativa. Mai mult decât atât, Budăi a precizat că regulile nu se vor schimba atâta timp cât social-democrații vor fi la guvernare. În continuarea discursului, ministrul a afirmat că reprezentanții din PNRR care au scris aceste recomandări nu s-au gândit la oameni.

„PSD nu susţine o majorare a vârstei de pensionare ca să ne înţelegem foarte clar, deci nu susţinem aşa ceva şi nu se va întâmpla cât noi vom fi la guvernare.

Eu personal nu ştiu dacă cei care au scris în PNRR aceste aspecte, nu ştiu ce au avut în cap, că din punctul meu de vedere cu siguranţă nu s-au gândit la oameni pentru că să pui într-un asemenea hal carul înaintea boilor, cum spunem noi în popor, este exclus din punct de vedere al unui demnitar”, transmite Marius Budăi.

Citește și: Ce se întâmplă cu creșterea punctului de pensie. Marius Budăi„Într-o zi, două voi duce în coaliţie două propuneri pentru noua lege a pensiilor”

Ministrul Muncii a explicat că statul român ar trebui să aibă în vedere, înainte de toate, speranța de viață și nivelul de trai al cetățenilor. Din această perspectivă, Marius Budăi a precizat că nu este corect ca oamenilor să li se ia dreptul prevăzut în Constituție, mai exact, acela de a se pensiona după îndeplinirea condițiilor cumulative din stagiul minim de cotizare pentru pensionare.

„Noi nu trăim în Germania, nu trăim în Spania, în Franţa, unde speranţa de viaţă este foarte mare, la noi speranţa de viaţă…. Eu cred că trebuie să lucrăm întâi spre a ridica speranţa de viaţă în România, spre a îmbunătăţi nivelul de trai al cetăţenilor şi abia după aia, peste ani, să vedem dacă este cazul. Dar până atunci este exclus aşa ceva.

Ori, în acest moment, în Constituţia României avem două drepturi extrem de importante pentru noi: dreptul la a munci, care este indiferent de vârstă, mă refer la vârsta peste pensionare şi dreptul la pensie. Dacă dumneavoastră aţi ajuns la vârsta de 65 de ani şi aţi contribuit în sistem, aşa cum spune sistemul, la 65 de ani aţi îndeplinit cele două condiţii cumulative stagiul minim de cotizare şi vârsta standard de pensionare înseamnă că automat, prin Constituţie aveţi dreptul la pensie.

De ce să vă iau acest drept? De ce să luăm doamnelor acest drept?”, explică Marius Budăi.

Marius Budăi, declarații de interes despre creșterea vârstei de pensionare în România
Marius Budăi, declarații de interes despre creșterea vârstei de pensionare în România

Ministrul Muncii a ținut să precizeze că oamenilor nu le este interzis să muncească după vârsta de 65 ani, în măsura în care doresc acest lucru. Legea este intrată în vigoare încă din 2010 și le permite persoanelor să își încheie activitatea profesională mai târziu față de vârsta standard de pensionare.

„În legislaţia actuală nu interzice nimeni dreptul să munceşti peste 65 de ani, dacă tu personal îţi doreşti să rămâi şi să nu iei pensie la 65 de ani şi vrei să mai lucrez un an, doi există în legislaţia actuală bonificaţie deja, o lege care e în vigoare din 2010.

Există această bonificaţie, putem discuta dacă vrem să o mai mărim sau lărgim, să venim cu alte propuneri, este altceva. Dar de ce să stricăm ceva ce este şi funcţionează? Nu înţeleg. (….) Nu înţeleg multe lucruri din ce s-a scris acolo. Eu cred că mulţi care au scris în PNRR fie îi urăsc pe cetăţenii României, fie habar n-au avut”, spune Marius Budăi.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Marius Budăi a fost prins pe picior greșit. România a depășit termenul impus de PNRR pentru pensiile speciale