Economie

Vești tot mai proaste pentru români. Vine adevărata criză economică, specialiștii spun că prețurile vor crește și în 2023

12 Oct, 20:22 • Claudia Simion
Românii sunt speriați de noul val de scumpiri anunțat de specialiști. Inflația a ajuns la 15,9% în septembrie, ceea ce a făcut iar prețurile să bubuie, potrivit datelor de la INS.
Vești tot mai proaste pentru români. Vine adevărata criză economică, specialiștii spun că prețurile vor crește și în 2023

Gazele, cartofii și produse de bază precum zahărul și uleiul s-au scumpit cel mai mult în ultima vreme, iar pronosticurile experților nu îi liniștesc deloc pe români.

Potrivit acestora, prețurile vor crește și mai mult anul viitor. Specialiştii susţin că limita preţurilor nu a fost atinsă şi că acestea vor continua să crească şi în 2023. Conform datelor de la INS, zahărul, uleiul sau cartofii aproape că şi-au dublat preţurile, în timp ce alte produse s-au scumpit cu 20-30%.

Inflația va continua să se situeze la un nivel de două cifre și în anul următor, iar traiul oamenilor va deveni din ce în ce mai greu. Victimele sunt în principal familiile cu copii, pensionarii și cei cu salariu minim pe economie, care însumează aproape jumătate din populația țării, potrivit Antena 3.

Pâinea, spre exemplu, a înregistrat scumpiri-record. „Practic, avem la pâine o creştere mare. 26 % creştere la pâine. N-a mai fost niciodată atât de mare”, a afirmat economistul Adrian Vasilescu.

Comparativ cu septembrie 2021, prețurile pentru mărfurile alimentare au crescut cu 19%, a mărfurilor nealimentare cu 17%, iar serviciile s-au scumpit cu 8%.

 

Tags: