- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Visa și Mastercard, acord de 30 de miliarde de dolari, pentru a reduce comisioanele. Iată noile tarife! 

27 Mar, 11:00 • Fundeanu Madalina
Acord de 30 de miliarde de dolari între Visa şi Mastercard pentru reducerea comisioanelor! Acordul anunţat marţi este unul dintre cele mai mari din istoria SUA.
Visa și Mastercard, acord de 30 de miliarde de dolari, pentru a reduce comisioanele. Iată noile tarife! 

Visa şi Mastercard au ajuns la un acord estimat la 30 de miliarde de dolari, pentru a limita comisioanele pentru cardurile de credit şi de debit pentru comercianţi, relatează Antena 3 CNN.

Acord între Visa şi Mastercard pentru reducerea comisioanelor

Acordul antitrust anunţat marţi este unul dintre cele mai mari din istoria Statelor Unite şi, în cazul în care ar primi aprobarea instanţei, ar rezolva majoritatea cererilor din litigiile la nivel naţional care au început în 2005.

Unii oponenţi sunt de părere că este posibil ca acordul să nu meargă suficient de departe.

Comercianţii acuză de mult timp Visa şi Mastercard că percep comisioane mari sau comisioane interschimbabile atunci când cumpărătorii folosesc carduri de credit sau de debit şi au împiedicat prin reguli „anti-direcţionare” să îndrume clienţii către mijloace de plată mai puțin costisitoare.

Taxele de glisare includ de cele mai multe ori comisioane fixe mici, plus un procent din sumele totale de vânzare şi sunt, în medie, între 1,5% şi 3,5% per tranzacţie.

Ai mai putea fi interesat și de: O nouă escrocherie în imobiliare. Metoda folosită de o tânără pentru a-și lăsa victimele fără bani sau apartamentele închiriate

Visa şi Mastercard
Visa şi Mastercard

Potrivit acordului, Visa şi Mastercard ar urma să reducă ratele de glisare cu cel puţin patru puncte de bază (0,04 puncte procentuale) timp de trei ani şi ar asigura o rată medie cu şapte puncte de bază sub media actuală, timp de cinci ani.

Ambele reţele de carduri au convenit, de asemenea, să limiteze tarifele pentru cinci ani şi să elimine prevederile anti-direcţionare.

Comercianţii vor avea mai multă discreţie pentru a oferi reduceri sau pentru a impune suprataxe cardurilor cu comisioane de interschimb mai mari. Mulţi dintre aceștia îi avertizează deja pe clienţi, la finalizarea comenzii, că vor plăti mai mult folosind carduri în loc de numerar.

Doar reducerea taxelor şi plafonului valorează 29,79 miliarde de dolari, potrivit actelor judecătoreşti, iar Visa a estimat că întreprinderile mici cuprind mai mult de 90% dintre comercianţii care decontează, potrivit News.ro.

Visa şi Mastercard au negat faptele greşite în momentul în care au convenit acordul.

În declaraţii separate, preşedintele nord-american al Visa, Kim Lawrence, a spus că acordul abordează „adevăratele puncte de suferinţă” surprinse de întreprinderile mici, iar consilierul generalal Mastercard Rob Baird a declarat că oferă „certitudine substanţială” întreprinderilor.

Acordul are nevoie de aprobarea judecătorului de district din SUA Margo Brodie, din Brooklyn, New York, probabil nu înainte de sfârşitul lui 2024 sau începutul lui 2025, iar căile de atac sunt posibile.

Vezi mai multe știri: Cea mai mare tranzacție Industrial-Logistică din România! Globalworth vinde o parte din portofoliul logistic către CTP pentru 70 de milioane de euro