- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

10 sfaturi pentru folosirea eficienta si sigura a banilor in vacanta

03 Jul, 10:19 • Redactia DailyBusiness
Suma medie pe care un turist roman doreste sa o cheltuiasca intr-un concediu petrecut in tara este de 140 euro de persoana, in timp ce pentru un concediu petrecut in strainatate, romanii sunt dispusi sa plateasca 410 euro de persoana, reiese dintr-o analiza BCR, care a realizat in acest context un top al sfaturilor utile pentru cheltuirea eficienta a banilor in vacanta.
10 sfaturi pentru folosirea eficienta si sigura a banilor in vacanta

Peste 2 milioane de romani si-au propus sa plece in aceasta vara in concediu, litoralul romanesc fiind una dintre primele destinatii alese.

Pentru cei care au decis sa isi petreaca concediul in stainatate, Bulgaria, Turcia si Grecia se numara printre tarile alese ca destinatie de vacanta.

In acest context, BCR propune 10 sfaturi pentru a cheltui banii eficient si in siguranta in concediu:

1. Folositi cardul pentru plati la comercianti. Comisionul este zero, este cea mai simpla si sigura metoda de plata si, in plus, evitati riscul de a pierde numerarul.

2. Daca aveti nevoie de numerar folositi bancomatele propriei banci, pentru a evita comisioane mai mari percepute de alte banci. Pentru cardurile de debit BCR retragerile de numerar de la oricare din ATM-urile din Erste Group au acelasi comision ca ATM-urile BCR din Romania. Asadar, daca vizitati Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, nu plecati cu banii cash din Romania, ci folositi bancomatele bancilor membre ale Erste Group. Evitati astfel riscul furturilor. Reteaua de ATM-uri a bancilor membre a Erste Group este de peste 6.300 de unitati.

3. Cand ridicati bani de la ATM, sau cand platiti cu cardul, acoperiti tastatura cand introduceti codul PIN.

4. Aveti nevoie de bani schimbati? Utilizati retragerea de bani de la ATM-urile bancilor locale membre Erste Group in locul caselor de schimb valutar obscure sau schimbati bani doar la banci. Comisioanele ascunse pot sa aduca pierderi mult mai mari decat diferenta de curs.

5. Bucurati-va de plata in pana la 24 de rate egale cu dobanda 0% prin utilizarea cardurilor de credit BCR in reteaua de comercianti parteneri la plata in rate, pentru a va plati vacanta sau cumparaturile pentru concediu.

6. Folositi cardurile de credit pentru a plati la comercianti cumparaturile de vacanta beneficiind de perioada de gratie.

7. Profitati de bonusarea platilor cu cardurile pentru platile direct la comercianti.

8. Urmariti extrasele de cont, de oriunde din lume, cu ajutorul canalelor alternative (Internet si phone banking) pentru a avea o mai buna evidenta a banilor cheltuiti si a evita surprizele neplacute.

9. Interesati-va inainte sa plecati in vacanta care sunt plafoanele zilnice de retragere numerar ale bancii cu care lucrati. Daca le considerati prea mici, faceti o cerere la consilierul personal pentru marirea lor. De exemplu, la BCR suma maxima care poate fi retrasa zilnic de la bancomat prin intermediul unui card de debit standard este echivalentul a 3.000 lei.

10. Asigurati-va inainte sa plecati ca stiti unde sa sunati in caz ca aveti probleme cu cardul: l-ati pierdut, va este furat, se blocheaza, aveti nelamuriri legate de sumele cheltuite. Puteti apela si linia unica de asistenta carduri pentru toate bancile din Romania la numarul: 004021CARDURI (004.021.227.38.74).

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand operatiunile de banca universala (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a bancilor de locuinte si a serviciilor bancare prin telefonul mobil.

BCR detine active in valoare de peste 16 miliarde de euro) si numara 48 de centre de afaceri dedicate companiilor si  643 de unitati retail localizate in majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori. Reteaua nationala de ATM-uri BCR numara peste 2.300 de bancomate si POS si 15.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti, precum si servicii de Internet banking, phone-banking si e-commerce.

Erste Group numara mai mult de 50.000 de angajati, care deservesc peste 17 milioane de clienti in cadrul a 3.200 de filiale din 8 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina). La 31 martie 2012, Erste Group detinea active totale in valoare de 216,7 miliardede euro, inregistrand un profit operational de 915,7 milioane euro si un raport cost/venituri de 50,8%.