- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

5 pasi care te duc la masina-chilipir din oferta firmelor de leasing

07 Apr, 00:02 • gecad.net
Masinile recuperate de firmele de leasing pot sa reprezinte adevarate chilipiruri pentru amatorii de achizitii second-hand, pentru ca sunt in general putin uzate si au preturi atractive. Insa ca in orice domeniu unde exista multi vanatori de oferte-bomba, informatia este putina si bine ascunsa. DailyBusiness.ro iti ofera un ghid in 5 pasi pentru a pune mana pe masina visata.
5 pasi care te duc la masina-chilipir din oferta firmelor de leasing

Pasul 1:Verifica amanuntit ofertele de pe site-urile firmelor.

Unele firme, intre care BCR Leasing sau Romexterra Leasing, au inclus pe site-uri motoare de cautare destul de bine puse la punct, care includ intre criterii pretul, anul de fabricatie, rulajul si modelul autoturismului. Alte site-uri unde puteti gasi oferte interesante sunt cele ale Raiffeisen Leasing, Volksbank Leasing si OTP Leasing.

Pasul 2: Lucreaza organizat. Fa-ti o preselectie si compara ofertele intre masini similare

Vei observa ca firme diferite scot la vanzare masini cu caracteristici asemanatoare, la preturi diferite. Inainte de a incerca sa obtii telefonic informatii despre masina, este bine sa faci o preselectie de oferte, pastrandu-le doar pe cele mai interesante.

Pasul 3: Mergi la fata locului sa vezi masina inainte sa incepi sa negociezi

La fata locului poti obtine informatii utile in negociere, pe care nu ai mari sanse sa le afli la telefon sau pe e-mail, precum perioada de timp in care masina a stat pe stocul firmei de leasing. Cu cat aceasta perioada este mai mare, cu atat este mai probabil ca firma de leasing sa fie dispusa sa negocieze o scadere a pretului masinii.

Unul din reprezentantii de vanzari ai firmelor de leasing a declarat pentru DailyBusiness.ro ca exista masini care se vand imediat, in circa 1 saptamana, in timp ce altele stau la vanzare si cate 6 luni. Oficiali ai firmelor de leasing declarau recent ca vand bunurile recuperate cu pierderi de circa 15-30%, deci exista suficient spatiu de negociere a preturilor.

Procedura de negociere decurge astfel: cel care doreste sa achizitioneze masina face firmei o oferta de pret, iar firma face solicitantului o contraoferta. Este bine sa incerci o negociere cu fiecare din firmele care detin masini care te intereseaza. In functie de perioada cat s-a aflat la vanzare masina in portofoliul firmei si de disponibilitatea de negociere a companiei, poti obtine cel mai bun pret pentru masina dorita.

Pasul 4: Tine legatura in permanenta cu dealerii.

Lasa-ti datele de contact acestora, asa incat sa iti poata comunica saptamanal sau chiar mai des aparitia unor oferte interesante. Multi dintre ei tin evidenta stocului in fisiere Excel pe care ti le pot trimite pe mail.

Pasul 5: Cand te-ai decis pentru o masina anume, plateste-o cash

Nu opta pentru finantare prin credit de la firma vanzatoare. Unele firme nu accepta nicio negociere de pret pentru un bun cumparat printr-un contract de leasing asigurat de firma respectiva. De aceea, daca nu dispui de intreaga suma cash, mai bine te imprumuti la o terta companie. In plus, daca platesti cash, ai sanse mai mari sa negociezi in jos pretul final al masinii.

Firmele de leasing au in portofolii mii de masini recuperate de la clientii rau platinici. Pretul acestora variaza de la sub 1000 de euro la cateva sute de mii de euro.

Anul trecut, piata locala de leasing a scazut cu 72% fata de 2008, valoarea totala a bunurilor finantate ajungand la finalul anului la 1,33 miliarde euro.