- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ajutor de deces 2024. Ce schimbări aduce noul an atunci când vine vorba despre acest sprijin

01 Jan, 22:45 • Bumbeneci Diana
Ajutorul de deces se schimbă anul acesta. Noile modificări pentru români.
Ajutor de deces 2024. Ce schimbări aduce noul an atunci când vine vorba despre acest sprijin

Executivul

condus de Marcel Ciolacu a decis să modifice destul de mult ajutorul de deces. În anul 2024, se anunță o creștere semnificativă a cuantumului ajutorului de înmormântare, potrivit proiectului legii bugetului asigurărilor de stat, adoptat de curând în Parlament. Această schimbare vine odată cu modificările aduse la legea pensiilor.

Ajutor de deces 2024

Anul Nou vine cu schimbări uriașe pentru români. Nu doar pensiile vor suferi modificări importante, ci și ajutorul de deces pe care cetățenii îl primesc după moartea unei rude. Este preconizată o creștere privind sprijinul de înmormântare, la fel cum se va întâmpla și-n cazul pensiilor seniorilor români.

Poți citi: Cu cât vor fi impozitate pensiile de la 1 ianuarie. Mulți români vor rămâne cu pensia completă

Proiectul de lege este în așteptare și urmează să fie promulgat de către președintele țării. Conform noilor modificări, valoarea ajutorului de deces a fost fixată astfel:

  • 7.567 de lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
  • 3.784 de lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

Suma alocată în acest an a fost de 6.789 de lei. Cuantumul pentru anul 2024 va avea o majorare semnificativă, adică mai mare cu 778 de lei.

ajutor de deces
ajutor de deces

Actele necesare pentru acordarea ajutorului de deces
Pentru ca un membru al familiei să intre în posesia ajutorului de deces, trebuie să prezinte următoarele acte.

• cerere pentru acordarea ajutorului de deces (anexa nr. 11);
• certificat de deces (original şi copie);
• act de identitate al solicitantului (original şi copie);
• acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
• dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
• act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
• adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).
• adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
• dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.

Vezi și: Impozit 70% din iunie 2024. Noua lege confirmă cine sunt românii care vor plăti mai mult

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult