- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Impozit 70% din iunie 2024. Noua lege confirmă cine sunt românii care vor plăti mai mult

29 Dec, 14:58 • Bumbeneci Diana
Românii care vor plăti 70% impozit din 1 iunie 2024. Prevederea a fost introdusă în lege și aduce mari schimbări începând cu vara anului următor.
Impozit 70% din iunie 2024. Noua lege confirmă cine sunt românii care vor plăti mai mult

Executivul condus de Marcel Ciolacu pregăteşte pentru 2024 şi surprize controversate românilor. O parte dintre români vor plăti impozit de 70%.

Impozit 70% din iunie 2024

Mai exact, persoanele fizice care nu-și pot justifica veniturile vor plăti un impozit de 70% de la 1 iunie 2024, în loc de 16%, cum este în prezent.

Noua decizie a fost introdusă prin legea noilor taxe și rămâne de văzut cum se va face concret această verificare, dacă acea persoană nu este în evidențele.

Poți citi: Cu cât vor fi impozitate pensiile de la 1 ianuarie. Mulți români vor rămâne cu pensia completă

Întrebat cum crede că se va face această verificare a persoanelor fizice, în condițiile în care cei de la ANAF n-au reușit să rezolve problema marilor evazioniști, Adrian Negrescu, analist financiar, a vorbit de urmărirea tranzacțiilor financiare.

Adrian Negrescu

„Se va face (verificarea persoanelor fizice – n.r.) probabil prin urmărirea tranzacțiilor financiare, achiziții de apartamente, de mașini, de bunuri de lux, care vor duce probabil la aceste persoane care într-adevăr aveau averi nejustificate.

Altfel, este foarte dificil să-i descoperi până la urmă pe cei care își ascund averile, dacă tu nu reușești practic să monitorizezi tot ce înseamnă tranzacții în economia românească.

Mă întreb oare dacă va reuși ANAF să-i descopere pe acești oameni care fac averi din evaziune, pentru că până acum, în ultimii 15 ani, au fost doar vreo 800 de persoane care au fost în vizorul Fiscului și care au primit niște amenzi mai mult simbolice decât să recupereze practic pierderile cauzate de neplata taxelor și impozitelor.

Deci va fi, din punctul meu de vedere, o misiune aproape imposibilă să aplici acea taxă de 70% unor averi care de foarte multe ori sunt ascunse nu aici în România, ci în paradisurile fiscale.

Noi până nu vom digitaliza practic tot ce înseamnă achiziție și tranzacție financiară în România, ne va fi dificil să descoperim într-adevăr pe cei care au zeci de apartamente sau zeci de terenuri sau cine știe ce mașini de lux și lucrează pe un salariu, să spunem, la stat. Sunt foarte multe persoane de acest gen.

Pe de altă parte, într-adevăr, în economia reală să fac foarte mulți bani din evaziune fiscală, din neplata taxelor și e foarte dificil să-i descoperi pe acești oameni, dacă tu nu reușești într-un fel sau altul să controlezi ceea ce se întâmplă din punct de vedere financiar în economie.

Sper ca această factură electronică care intră în vigoare la 1 ianuarie să aducă mai multă lumină în zona de evaziune fiscală și statul să reușească măcar să adune jumătate din bani, măcar din TVA-ul neplătit de către companii pe baza tranzacțiilor financiare”, a spus Adrian Negrescu, analist financiar, vineri, la Antena 3 CNN.

Poți citi azi și: Se schimbă radical vremea după Anul Nou. Meteorologii anunță o nouă prognoză pentru 4 săptămâni

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult