- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cu cât vor fi impozitate pensiile de la 1 ianuarie. Mulți români vor rămâne cu pensia completă

29 Dec, 14:02 • Bumbeneci Diana
Cu cât vor fi impozitate pensiile de la 1 ianuarie. Cine sunt seniorii care vor rămâne cu pensia completă.
Cu cât vor fi impozitate pensiile de la 1 ianuarie. Mulți români vor rămâne cu pensia completă

Impozitarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024 va fi diferită de la om la om și se va calcula în raport cu venitul beneficiarului. Pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei nu vor plăti impozit pe venit. De partea cealaltă, cei care depășesc acest prag vor fi supuși unui impozit care va fi aplicat progresiv.

Cu cât vor fi impozitate pensiile de la 1 ianuarie

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că a început deja tipărirea noilor cupoane de pensii. Conform ultimelor schimbări din Guvern, pensionarii cu venituri mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este detaliată astfel, începând cu 1 ianuarie 2024.

Un impozit de 10% pentru suma sub sau egală cu câștigul salarial mediu net, evaluat la 4.500 lei. Acest lucru înseamnă că pentru pensiile între 2.000 și 4.500 de lei net se va aplica un impozit de 10% pe diferența dintre pensia respectivă și 2.000 de lei.

De exemplu: o pensie de 3.000 de lei va fi impozitată cu 10% din diferența dintre 3.000 lei și 2.000 lei, rezultând un impozit de 100 lei.

Poți citi azi și: Se schimbă radical vremea după Anul Nou. Meteorologii anunță o nouă prognoză pentru 4 săptămâni

pensii speciale
pensii

Pensionarul primește 2.000 de lei pensie și continuă să lucreze după pensionare. La recalculare, suma estimată este de 4.700 de lei brut sau 4.400 de lei net. Se reamintește că impozitul de 10% se aplică doar peste suma de 2.000 de lei la pensie.

După deducerea impozitului, pensia netă ajunge la 4.600 de lei.

Cât despre schimbările majore aduse de noua lege a pensiilor din septembrie 2024, se introduce o nouă formulă de calcul: VPR x Numărul total de puncte, unde VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei conform noii legi a pensiilor. Noua formulă implică diferite categorii de puncte cum ar fi cele de contributivitate, stabilitate sau perioade asimilate și necontributive.

Mai există și alte schimbări importante precum egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați pentru anumite perioade viitoare și eliminarea pensiei anticipate fără penalizări.

Poți citi: Majorare a pensiei și cu 900 de lei. Simona Bucura Oprescu a prezentat cazul în care se face marea schimbare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult