- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Alpha Bank: Am putea asista la o scadere a costului creditelor in 3-4 ani

27 Nov, 13:57 • gecad.net
Costul creditelor creste in prezent, dar am putea asista la o scadere a dobanzilor imprumuturilor acordate de banci in circa 3-4 ani , a declarat joi Michael Massourakis, economistul sef al Alpha Bank.
Alpha Bank: Am putea asista la o scadere a costului creditelor in 3-4 ani

Acesta a mentionat ca de la inceputul crizei si pana in prezent, atat costurile la care se imprumuta bancile din Grecia de pe piata europeana, cat si cele la care se imprumuta bancile locale, au crescut de la 20-30 basic points (bp) pana la cateva sute bp, iar trendul acestor costuri este crescator.

In schimb, in circa 3-4 ani am putea asista la nivelul intregii Europe la o scadere a costului de refinantare a bancilor, care va implica o scadere a dobanzilor practicate de acestea la imprumuturile acordate.

Pe de alta parte, Massourakis este de parere ca in 2012-2014, cand Romania ar putea adopta euro, dobanzile la credite practicate de bancile romanestis-ar putea apropia de media europeana.

Cu toate acestea, este de asteptat ca imprumuturile la care vor avea acces romanii sa fie mai scumpe decat cele de pe pietele mature europene, cum este cea germana, deoarece desi va disparea riscul valutar se va pastra riscul de imprumut, care dispare in timp.