- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Amendă record pentru OTP Bank. Spălare de bani și finanțarea terorismului. BNR acționează drastic

03 Feb, 09:00 • Polojan Tudor
Încălcarea legislației împotriva spălării banilor este aspru sancționată de către Banca Națională a României (BNR). Amendă uriașă pentru OTP Bank sau Banca Transilvania.
Amendă record pentru OTP Bank. Spălare de bani și finanțarea terorismului. BNR acționează drastic

Anul trecut, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a semnat peste 30 de sancțiuni pentru nerespectarea legii sau pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Numărul acestora a fost de trei ori mai mare decât în 2022 și 2021, cumulate, scrie profit.ro.

Unele dintre băncile verificate au fost amendate, Banca Transilvania, OTP Bank sau Patria Bank, iar altele au scăpat doar cu avertismente. În total, 15 bănci, 2 societăți de plată și 8 instituții financiare nebancare (IFN) au încălcat legea 129/2019 care previne și combate spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Legislația complexă cere băncilor să dețină cât mai multe date despre clienți înainte ca aceștia să își deschidă conturi curente, să cunoască beneficiarii reali și să semnalizeze orice tranzacție care pare suspectă.

Te-ar mai putea interesa și: Cifrele care anunță o scădere a prețului carburanților. Ce s-a petrecut în piețele internaționale

Amendă pentru instituțiile financiare bancare și nebancare/ foto sugestiv
Amendă pentru instituțiile financiare bancare și nebancare/ foto sugestiv

Ce amendă a primit fiecare bancă

Patria Bank a primit o amendă de 50.000 de lei iar Banca Transilvania s-a pricopsit cu aceeași sumă, la bază fiind motive precum neînregistrarea informațiilor referitoare la identitatea beneficiarului real sau pentru neidentificarea unor erori ale aplicațiilor mobile. OTP Bank, în schimb, a primit o amendă de zece ori mai mare, adică 500.000 de lei.

OTP a fost amendată cu suma record pentru un număr de 11 abateri legislative și pentru pentru că nu a transpus total și adecvat măsurile din alte două ordine ale prim-viceguvernatorului BNR. Banca Națională spune că OTP avea deficiențe de reglementare ți control la nivel intern, nu a anunțat unele tranzacții suspecte nici înaintea efectuării acestora și nici după.

Amenzi au mai curs și pentru Hora Credit IFN în valoare de 30.000. Rocapital IFN, Ralfi IFN, IFN Viaconto Minicredit, Motoractive IFN, Capital Financial Services, Easy Asset Management IFN, Mogo IFN, sunt și ele instituții nebancare care s-au „bucurat” de primirea amenzilor.

Mai citește și: Azerbaidjanul are planuri mari în legătură cu gazele naturale din România. Ce mesaj a transmis acesta la întâlnirea cu Iohannis

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult