- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Apetitul companiilor pentru credite în lei a crescut substanțial în ultimele luni. Dobânzile au scăzut sub 9%. Creditele noi corporate în lei aveau în septembrie o creştere anuală de 50% faţă de 2022

06 Nov, 08:46 • Fundeanu Madalina
Dobânda la creditele corporate în lei este în scădere, ajungând la sub 9%. În același timp, dobânda la creditele corporate în euro a tot crescut, îndreptându-se spre 7% în septembrie.
Apetitul companiilor pentru credite în lei a crescut substanțial în ultimele luni. Dobânzile au scăzut sub 9%. Creditele noi corporate în lei aveau în septembrie o creştere anuală de 50% faţă de 2022

În timp ce dobânda la creditele corporate în lei a coborât sub 9%, dobânda la cele corporate în euro a tot crescut, îndreptându-se spre 7% în septembrie, potrivit Ziarul Financiar.

Companiile aleg să opteze tot mai mult către creditele în lei

Deşi ultimele luni au venit cu o revigorare a creditelor corporate noi în lei, totalul din 9 luni/2023 era în uşoară scădere, cu circa 2%, faţă de nivelul cumulat din 9 luni/2022, coborând la circa 30,8 mld. lei.

Băncile de pe piaţa româ­neas­că au acordat companiilor în luna septembrie credite noi în lei de 4,2 mld. lei, în creştere cu 1,4 mld. lei, respectiv cu 49% peste nivelul din aceeaşi lună din 2022, conform celor mai recente date ale BNR. Această ascensiune a finanţărilor în lei a venit în contextul în care dobânzile la creditele corporate în lei au mai scăzut în ultimele luni, coborând sub 9%.

Te-ar putea interesa și: Raiffeisen Bank, tot mai multe probleme. O funcție foarte importantă a băncii va fi dezactivată!

credite
credite

Așadar, ultimele luni au readus apetitul companiilor pentru împrumuturi în lei, pe măsură ce dobânzile la lei şi-au mai tempe­rat avântul şi chiar au scăzut, după ce în prima parte a anului 2023 şi în semestrul al doilea din 2022, firmele începuseră să prefere din ce în ce mai mult creditele în valută, mai ieftine, redescoperite odată cu creşterea dobânzilor la lei.

În vara acestui an, creditarea în valută ajunsese la un ritm anual de creştere de 19% înregistrat în iulie, mult peste viteza anuală a creditării în lei, de doar 0,3%. Împrumuturile corporate în valută au avut un plus anual de 29%, în timp ce finanţările pentru firme în lei au scăzut cu -1,6% faţă de iulie 2022. Dobânda medie la împrumuturile corporate noi în lei a fost peste 9% (după ce în 2021 era sub 5%, iar în primele luni din 2022 era 6%), fiind mai mare decât dobânda la creditele pentru firme în euro, de 5-6%.

După un salt anual de 19%, soldul creditelor totale în valută a ajuns la finalul primelor şapte luni din acest an până la 120,3 mld. lei, la aproape jumătate faţă de volumul împrumuturilor pri­vate în lei, de 258 mld. lei, care au avansat cu doar 0,3% faţă de iulie 2022, conform unor date ale BNR privind indicatorii monetari, prezentate de Ziarul Financiar.

Vezi și: Europa clachează: Lupta cu inflația e departe de a ajunge la final. Vocile de la vârful Băncii Centrale Europene anunțăcă ratele s-ar putea majora din nou