- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Europa clachează: Lupta cu inflația e departe de a ajunge la final. Vocile de la vârful Băncii Centrale Europene anunțăcă ratele s-ar putea majora din nou

03 Nov, 21:56 • Bocioacă Bianca
Inflația amenință stabilitatea prețurilor pe termen mediu în Europa. Ratele ar putea crește din nou.
Europa clachează: Lupta cu inflația e departe de a ajunge la final. Vocile de la vârful Băncii Centrale Europene anunțăcă ratele s-ar putea majora din nou

Europa strânge din dinți. Lupta Băncii Centrale Europene împotriva inflației ar putea duce la o nouă majorare a ratelor dobânzilor, potrivit lui Isabel Schnabel, membru al Comitetului Executiv al BCE, informează Bloomberg.

Europa nu scapă de inflație

„După o perioadă lungă de inflație ridicată, așteptările inflaționiste sunt fragile, iar noi șocuri pe partea ofertei le pot destabiliza, amenințând stabilitatea prețurilor pe termen mediu. Asta înseamnă, de asemenea, că nu pute, abandona majorarea ratelor”, a transmis Schnabel.

Aceasta a mai spus că, deși a fost nevoie de un an pentru ca inflația să ajungă la acest nivel, de la 10,6%, și se așteaptă să dureze aproximativ de două ori mai mult timp pentru a atinge pragul de 2%.

Citește și: Criza francului elvețian, o lovitură puternică pentru Europa de Est. Băncile centrale nu reușesc să-și izoleze economiile în faţa unor evenimente externe majore

Este foarte puțin probabil ca zona euro să înregistreze un nou boom al consumului pentru că economiile acumulate în perioada pandemiei de COVID-19 sunt deținute majoritar de gospodăriile înstărite, susțin doi economiști de la BCE, într-o postare pe blogul instituției, transmite Reuters.

Studiul ar putea confirma că punctul de vedere al oficialilor BCE că inflația va continua să coboare ușor spre ținta de 2% și ar da noi argumente celor ce vor să mențună dobânzile nemodificate, după un lanț de majorări care au dus costul creditului în zona euro la un maxim istoric.

BCE a decsoperit că 20% din gospodăriile cu cele mai mari venituri dețin 49,3% din economiile excedentare realizate în perioada 2020 – 2022, pe al doilea loc fiind gospodăriile din următoarea quintilă care deține 19,8% din banii puși deoparte. Pentru că este puțin probabil ca persoanele înstărite să își cheltuie economiile, asta înseamnă că aceste sume nu vor fi folosite prea curând.

Citește și: Se ieftinesc gazele în Europa. Prețurile de referință au scăzut luni cu până la 6,5%

Autorii postării au descoperit că o parte din aceste economii au fist investite în active financiare, precum acțiuni și obligațiuni, dar și în imobiliare, ceea ce le face mai greu de accesat.

„Cei care sperau că banii puși deoparte în timpul pandemiei vor sprijini o explozie a consumului în perioada următoare ar putea fii dezamăgiți. Acest lucru este foarte relevant când vine vorba să analizăm care sunt factorii care influențează inflația și cum trebuie să răspundă politica monetară”, susținNiccolo Battistini și Johannes Gareis.

La ultima ședință de politică monetară, care a avut loc săptămâna trecută, gardienii euro au lăsat nemodificată dobânda de referință, la nivelul istoric de 4%. Investitorii se așteaptă ca BCE să reducă dibânzile începând din primăvara lui 2024 pe măsură ce inflația scade, iar economia stagnează sau chiar ar putea să se contracte.