- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Asirom vrea sa renunte la 300 de angajati si sa reduca veniturile salariale cu 30%

20 Apr, 13:42 • gecad.net
Compania de asigurari Asirom vrea sa disponibilizeze 300 de angajati, adica aproximativ 25% din intreg personalul, si sa reduca veniturile angajatilor cu aproximativ 30%, a declarat pentru DailyBusiness.ro Constantin Paraschiv, presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB).
Asirom vrea sa renunte la 300 de angajati si sa reduca veniturile salariale cu 30%

Salariile vor fi scazute prin scoaterea din pachetul salarial a tichetelor de masa si prin anularea primelor de Craciun si Pasti, care reprezinta in total circa 3 salarii lunare, spune Paraschiv.

El a anuntat ca sindicatul negociaza in prezent cu patronatul Asirom ca persoanele disponibilizate sa primeasca 20 de salarii compensatorii, conducerea companiei fiind dispusa sa acorde doar 5, asa cum prevede contractul colectiv de munca.

„Este adevarat ca in contract am negociat 5 salarii, dar atunci cand au fost stabilite compensatiile nu era criza financiara, si disponibilizatii isi puteau gasi cu usurinta de lucru. Am cerut ca plati compensatorii 20 de salarii in conditiile in care salariul mediu este de circa 1.400 de lei, deci nu se compara cu cel din domeniile foarte bine retribuite, cum ar fi cel bancar”, a spus Paraschiv.

Angajatii Asirom au contracte de munca atata vreme cat isi indeplinesc obiectivele, iar daca performantele scad, ei devin simpli colaboratori, potrivit contractului de munca, a mai spus Paraschiv.

„Firma a pastrat pentru angajati targeturile ridicate impuse inainte de criza sau chiar le-a crescut, iar cerintele sunt tot mai greu de indeplinit”, a precizat el.

Luni a avut loc cea mai recenta intalnire patronat-sindicat la Asirom, iar urmatoarele intrevederi sunt planificate pentru joi si vineri.

„Daca saptamana aceasta nu se ajunge la o intelegere, atunci vom constitui comitetul de coordonare ca sa decidem ce vom face, iar una din solutii ar putea fi declansarea grevei”, a spus seful FSAB.

Oficialii Asirom au declarat pentru DailyBusiness.ro ca atata vreme cat negocierile sunt inca in derulare nu vor face referiri la disponibilizari sau reduceri de salarii.

In primele trei luni ale lui 2009, Asirom ocupa locul 3 pe piata de profil, din punct de vedere al valorii primelor subscrise din polite de asigurari generale si de viata, conform datelor prezentate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Potrivit revistei de specialitate Insurance Profile, firma coborase pe locul 6 la finele lunii septembrie.

In 2006, Asirom avea 2.400 de angajati.

Vienna Insurance Group (VIG), companie care detine Asirom, a raportat in 2009 un profit brut de 24,2 milioane euro din afacerile de pe piata locala. VIG detine companiile BCR Asigurari de Viata, BCR Asigurari, Omniasig si Asirom.