- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Avertisment FMI: „Perspectivele economiei mondiale sunt mai sumbre decât cele previzionate luna trecută!”

15 Nov, 16:00 • Gorgorin iulia
FMI avertizează că perspectivele economice mondiale s-au înrăutățit și sunt chiar mai sumbre decât cele previzionate luna trecută, în ceea ce privința economia Europei în 2023.
Avertisment FMI: Perspectivele economiei mondiale sunt mai sumbre decât cele previzionate luna trecută!

Perspectivele economiei mondiale sunt chiar mai sumbre decât cele previzionate luna trecută, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional, care citează studii recente privind înrăutăţirea activităţii economice şi a serviciilor, transmite Reuters.

FMI avertizează cu privire la perspectivele mondiale

FMI avertizează că perspectivele din Europa sunt mult mai sumbre decât cele din SUA, iar criza energetică accentuată va afecta creşterea economiei şi va stimula majorarea inflaţiei.

„Perspectivele mai sumbre vin în urma înăspririi politicii monetare, cauzate de inflaţia persistent ridicată, de creşterea redusă a economiei chineze, de perturbările din lanţurile de aprovizionare şi de insecuritatea alimentară, provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia”, apreciază FMI.

Citiți și: Zelenski, apel disperat la FMI şi Banca Mondială pentru a putea plăti salariile bugetarilor din Ucraina

Mai exact, creditorul global a înrăutăţit luna trecută estimările privind creşterea economiei globale în 2023 la 2,7%, de la 2,9%.

Fondul Monetar Internațional avertizează că indicatorii recenţi „confirmă că perspectivele economiei mondiale sunt chiar mai sumbre”, în special în Europa.

„Datele indică sporirea ponderii statelor din G20 care au trecut de la creştere la un nivel care semnalează scădere. Fragmentarea globală se adaugă confluenţei riscurilor de evoluţie negativă. Dificultăţile cu care se confruntă economia mondială sunt imense şi slăbirea indicatorilor economică arată noi dificultăţi în viitor, actualul mediu politic fiind deosebit de incert”, avertizează FMI.

De asemenea, Fondul Monetar Internațional atrage atenția  că înrăutăţirea crizei energetice în Europa va afecta semnificativ creşterea economiei şi va stimula majorarea inflaţiei, o perioadă îndelungată de inflaţie ridicată putând determina majorări de dobânzi mai mari decât se previziona şi înăspriri suplimentare ale condiţiilor financiare globale.

Aceste evoluţii ”sporesc riscurile unei crize a datoriilor suverane în economiile vulnerabile” atrage atenţia FMI.

Totodată, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, declara în luna octombrie, că perspectivele pentru economia globală „devin mai întunecate”, având în vedere şocurile cauzate de pandemia de COVID-19, invazia Rusiei în Ucraina şi dezastrele climatice de pe toate continentele şi că s-ar putea înrăutăţi.

Citiți și: FMI, previziuni sumbre pentru economia globală. Perspectivele „devin mai întunecate”

Tags: