- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bataia pe lei a coborat cursul la 3,73 lei/euro, dupa ce acesta a \”testat\” 3,7 lei/euro

17 Oct, 12:42 • gecad.net
Nevoia de lei, venita atat din partea investitorilor straini cat si a jucatorilor de ordin comercial de pe piata interna, a condus la aparitia unor dobanzi overnight la lei de 46% pe an si la aprecierea leului pana la 3,73 lei/euro.
Bataia pe lei a coborat cursul la 3,73 lei/euro, dupa ce acesta a \testat\  3,7 lei/euro

Pe de o parte, investitorii care au facut plasamante pe termen lung in euro trebuie sa isi finanteze acum pozitiile, si au nevoie de lei pentru a cumparara euro, explica Narcis Noaghea, dealerul Bancii Comerciale Romane.

Pe de alta parte, cei care au investit pe termen scurt in euro cauta acum sa scape de moneda europeana in schimbul leilor, ceea ce creste presiunea de apreciere pentru moneda nationala.

In plus, Ministerul Economiei si Finantelor a organizat joi o licitatie de titluri de stat pe 3 ani, ceea ce a sporit carenta de lichiditate. Totodata, in aceste zile, se fac platile lunare catre bugetul de stat, a amintit Narcis Noaghea.

„Cel mai jos nivel atins de curs vineri a fost de 3,71 lei/euro. Ma astept in urmatoarele zile la o volatilitate ridicata, dar nu as putea face o prognoza de curs pentru zilele urmatoare. Vor fi foarte puternice presiunile venite din partea mediului international, precum si cele de pe piata interna”, a mai spus Narcis Noaghea.

Dealerul se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa prezinte vineri un curs apropiat de 3,73 lei/euro. Daca dobanzile interbancare continua sa urce mult peste nivelul de vineri, Noaghea nu exclude chiar posibilitatea unei interventii in piata a bancii centrale, pentru vanzare de lei.