- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR ar putea intrerupe sirul cresterilor de dobanda cheie

05 May, 00:01 • gecad.net
Dobanda cheie ar putea ramane la nivelul actual, de 9,5% pe an, in conditiile in care in sedinta de marti BNR va considera ca nivelul actual este suficient pentru a opri deteriorarea inflatiei. Preturile la energie si eventualele majorari salariale din perioada electorala sunt printre principalele pericole care ameninta reaprinderea inflatiei, conform specialistilor.
BNR ar putea intrerupe sirul cresterilor de dobanda cheie

Marti, 6 mai, Consiliul de Administratie al bancii centrale se intruneste pentru a lua deciziile de politica monetara.

Miza unei majorari a dobanzii cheie ar fi impactul pozitiv pe care masura l-ar avea asupra inflatiei, atat prin parghia creditului cat si prin aprecierea leului.

BNR s-a declarat insa recent ingrijorata ca aprecierea monedei nationale ar putea conduce la adancirea deficitului de cont curent prin stimularea importurilor si franarea exporturilor, asa incat marti banca centrala ar putea fi moderata in privinta cresterii dobanzii, sustin analistii ING Bank Romania.

„BNR a anuntat deja ca nu vom vedea niveluri de doua cifre ale dobanzii, asa ca, desi ar fi nevoie de o crestere de dobanda de circa 0,5 puncte procentuale e posibil sa avem doar o crestere de 0,25, pana la 9,75%/an, ceea ce ar avea mai mult un rol de semnal decat un impact concret pe piata monetara”, a spus Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Majorarea dobanzii cheie va depinde de evolutia in viitor a obiectivului principal al BNR, inflatia.

„Rata anuala a inflatiei a ajuns in martie la 8,6%, iar la inceputul anului anticipam ca acesta va fi varful din 2008. S-au anuntat mai apoi majorari de circa 10% la gaze precum si cresterea tarifelor la electricitate, ceea ce ne-a determinat sa revizuim prognoza de inflatie anuala pentru lunile urmatoare, anticipand un maxim al indicelui, de 8,9%, in iulie”, a mai spus Chidesciuc.

Ciprian Dascalu, trader in cadrul Millennium Bank Romania, sustine la randul sau ca o eventuala majorare a dobanzii cheie depinde de evolutia preturilor administrate, in care intra si preturile la energie, singurele care mai pot crea presiuni pe inflatie.

Faptul ca pana in prezent au fost doar anuntate posibile majorari ale preturilor, din partea unor actori ai pietei, nu e un argument suficient de puternic pentru a miza pe o crestere a acestora, spune Ciprian Dascalu, care crede ca BNR va pastra nivelul dobanzii cheie la 9,5%/an.

Analistul Millennium Bank considera insa ca este posibil sa apara presiuni inflationiste in partea a doua a anului, generate de posibilele cresteri de venituri de perioada electorala.

La randul lor, analistii Raiffeisen Bank Romania anticipau in cel mai recent raport saptamanal ca BNR va pastra nivelul actual al dobanzii, de 9,5%, fara a exclude insa o posibila majorare de 0,25 sau chiar 0,5 puncte de baza.

Unul din argumentele pentru mentinerea dobanzii la nivelul actual ar fi ca, incepand din octombrie 2007, BNR a operat 4 cresteri succesive care cumulat au insemnat 2,5 puncte de baza in plus la rata dobanzii, nivel ce poate fi considerat de BNR suficient pentru a opri deteriorarea inflatiei.

Pe de alta parte, in prezent, nivelul mare al rezervelor minime impuse de BNR bancilor pentru pasivele in lei si valuta joaca un rol mai important asupra inflatiei decat cursul sau rata dobanzii cheie, conform Raiffeisen.

In schimb, nivelul inflatiei si cresterea rapida a salariilor care ameninta cu declansarea cercului vicios venituri-inflatie ar putea fi un argument pentru cresterea dobanzii, sustin analistii Raiffeisen Bank.