- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR: Bancile prefera sa plaseze banii in strainatate decat sa se imprumute intre ele

28 Nov, 11:56 • gecad.net
Bancile locale nu mai au incredere unele in altele, ceea ce le determina sa plaseze excesul de lichiditate in strainatate, unde pot obtine profituri mari, si nu catre jucatori de pe piata locala, a spus vineri Nicolae Cinteza, seful directiei de supraveghere din cadrul bancii centrale, in cadrul unui seminar organizat de Alpha Bank Romania si banca centrala la Sinaia.
BNR: Bancile prefera sa plaseze banii in strainatate decat sa se imprumute intre ele

„Leii sunt plasati in strainatate la dobanzi de 30-40% la banci straine, deoarece bancile nu mai au incredere sa plaseze banii catre jucatori de pe piata locala”, a mentionat Nicolae Cinteza.

In prezent, creditarea a incetinit din cauza faptului ca multe au acordat imprumuturi dezvoltatorilor imobiliari care in prezent nu au o piata de desfacere asigurata, asa incat nu pot onora contractele de credit. „Aceasta este adevarata situatie care nemultumeste bancile si nu regulamentul bancii centrale. Ca efect al regulamentului, nu cred ca gradul maxim de indatorare a scazut mai mult de 6%, pentru finantarile in euro”, a spus Cinteza.

In opinia sefului supravegherii, situatia bancilor este intr-adevar critica, dar ar fi bine ca acestea sa se gandeasca sa isi continue totusi liniile de finantare catre dezvoltatori, cerand suplimentari de capital de la bancile mama, iar dezvoltatorii ar putea lua in calcul scaderea preturilor.