- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR: „O creştere a preţurilor va continua, dar cu paşi din ce în ce mai mici. Asta este dezinflaţia.”

12 Oct, 12:39 • Cornel Ghimeșan
Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, este de părere că inflațiaactuală se alimentează din propriul trecut, iar în următoarea perioadă am putea observa o etapă de dezimflație.
BNR: „O creştere a preţurilor va continua, dar cu paşi din ce în ce mai mici. Asta este dezinflaţia.”

Consultantul de strategie la Banca Națională a României, Adrian Vasilescu, a declarat că inflația actuală se alimentează din propriul trecut și că în general acesta este un fenoment care se trage din trecut.

„În linii mari, inflaţia actuală se alimentează din propriul trecut. Pentru că la produsele cele mai inflaţioniste, începând cu combustibilul, cu ţigările, energia electrică, gazele şi energia termică, practic, datele mari care încarcă creşterea preţurilor, vin din urmă. Combustibilul, de pildă, în luna septembrie s-a ieftinit cu 0,40, gazele au rămas la 0, energia electrică, termică la 0…comparând cu luna anterioară”, a spus Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.

Alte articole: Cum te afectează explozia ROBOR și IRCC? Băncile românești au realizat o simulare care explică cum se modifică ratele

Inflația este un fenomen care se trage din trecut

„Numai alimentele s-au scumpit în septembrie şi e o noutate asta. Dacă luăm toate cele 21 de luni de inflaţie, o să vedem că practic alimentele au fost întotdeauna sub mărfurile nealimentare, pentru că mărfurile nealimentare au în componenţă şi energia electrică, şi gazele, şi energia termică, au în componenţă combustibili şi astea au dat inflaţia în lunile din urmă. Iar dacă astăzi gazele vin cu 0 şi energia termică cu 0, iar combustibil cu minus, asta înseamnă că inflaţia se alimentează practic din propriul trecut, ceea ce înseamnă că forţa ei de creştere de aici încolo va fi mai mică”, a declarat Adrian Vasilescu.

BNR: „O creştere a preţurilor va continua, dar cu paşi din ce în ce mai mici. Asta este dezinflaţia.”
BNR: „O creştere a preţurilor va continua, dar cu paşi din ce în ce mai mici. Asta este dezinflaţia.”

El a menţionat că alimentele s-au scumpit şi este important de reţinut că pâinea s-a scumpit foarte mult.

„Practic, avem la pâine o creştere mare. 26 % creştere la pâine. N-a mai fost niciodată atât de mare şi vine şi cu o influenţă a lunii septembrie, o influenţă de peste 2 %. 2% este media optimă pe un an şi iată că pâinea o atinge într-o singură lună”, a afirmat Adrian Vasilescu.

Întrebat la ce ar trebui să ne aşteptăm în perioada următoare, el a declarat că cifrele arată că urmează o perioadă în care prețurile vor mai crește, doar că pașii vor fi mult mai mici.

„Eu cred, după cum arată cifrele de astăzi, că trebuie să ne aşteptăm la dezinflaţie. O creştere a preţurilor va continua, dar cu paşi din ce în ce mai mici. Asta este dezinflaţia. Cifre de date astăzi de Statistică arată că inflaţia, în punctele ei esenţiale, începe să piardă din forţă”, a mai spus Adrian Vasilescu.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, de la 15,32% în august, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8%, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Citeșste și: Prețul locuințelor ar putea să scadă cu 10-25%! FMI: ”Multe economii se pot confrunta cu riscuri legate de piaţa locuinţelor”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult