- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR: Reducerea rezervei valutare pentru alimentarea bugetului incalca statutul BNR si Constitutia

17 Jul, 10:11 • Redactia DailyBusiness
BNR a primit pentru avizare o propunere legislativa care prevede majorarea veniturilor bugetare prin reducerea rezervelor valutare, initiativa pe care banca centrala o respinge intrucat incalca statutul BNR, Tratatul UE si Constitutia, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, citat de Mediafax.
BNR: Reducerea rezervei valutare pentru alimentarea bugetului incalca statutul BNR si Constitutia

Propunerea legislativa, depusa la Biroul Permanent al Senatului in 14 iunie, il are ca initiator pe senatorul liberal Ioan Ghise si vizeaza completarea si modificarea legii bugetului de stat pe 2010.

„In primul rand, BNR observa ca in proiectul de lege nu se face precizarea daca participarea BNR la majorarea veniturilor bugetare ar urma sa se produca prin creditare sau prin finantarea de catre BNR a bugetulu de stat. Cert este ca ambele ipoteze incalca grav legea statutului BNR. In aceasta lege se stipuleaza limpede ca se interzice Bancii Nationale orice tip de creditare a statului”, a declarat Vasilescu.

Totoadata, articolul 123 din Tratatul privind functionarea UE arata ca in legislatia nationala a unui stat membru nu pot exista prevederi prin care sa se stabileasca in sarcina unei banci centrale finantarea unei autoritati publice.