- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR: Suntem pregatiti sa prevenim miscari destabilizatoare ale leului

23 Feb, 16:06 • gecad.net
O anumita ajustare a cursului de schimb este necesara, dar deprecierea excesiva a leului care nu e justificata in raport cu fundamentul economic al tarii trebuie evitata, BNR fiind pregatita sa actioneze pentru a preveni miscari destabilizatoare ale leului, a declarat luni Mugur Isarescu (foto), guvernatorul BNR.
BNR: Suntem pregatiti sa prevenim miscari destabilizatoare ale leului

Acesta a mentionat ca recent BNR a discutat cu bancile centrale ale statelor din Europa Centrala si de Est care practica un regim de flotare controlata a cursului, respectiv Republica Ceha, Polonia si Ungaria, pentru a studia problema deprecierii din ultimul timp a monedelor nationale.

Isarescu a subliniat ca deprecierea monedelor nationale este normala pentru tari care au un deficit de cont curent mare si care au exporturi orientate in special catre zone afectate puternic de criza.

Cu toate acestea, deprecierea monedelor nationale peste nivelul justificat de fundamentele econumice poate deveni extrem de daunatoare, asa incat cele patru banci au luat decizia de interveni prin mecanismele de politica monetara pe care le au la dispozitie pentru a preveni scaderea drastica a monedelor.