- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bugetul pe 2009: Deficit de 2%, majorarea CAS cu 3,3%, pensie sociala de 350 lei

29 Jan, 19:42 • Redactia DailyBusiness
Proiectul de buget pentru 2009 a fost aprobat de Guvern, urmand sa fie din nou discutat, luni, cu partenerii sociali, pentru eventuale modificari, si transmis apoi spre validare Parlamentului. Bugetul este bazat pe o crestere economica prognozata de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rata a inflatiei de 5% si un Produs Intern Brut de 144,7 miliarde de euro.
Bugetul pe 2009: Deficit de 2%, majorarea CAS cu 3,3%, pensie sociala de 350 lei

„Am adoptat, din punctul de vedere a Guvernului, forma bugetului de stat pe anul 2009, proiect de buget de stat ce urmeaza a fi discutat luni cu partenerii sociali, dupa care va fi trimis la Parlament. In cazul in care in urma discutiei cu partenerii sociali vor mai aparea recomandari, sugestii de completat, Guvernul se va intalni intr-o alta sedinta pentru a discuta aceste lucruri, dar astazi, din punctul de vedere al Guvernului, atat bugetul de stat, cat si bugetul asigurarilor sociale are forma finala pentru a fi prezentata partenerilor sociali, dupa care inaintata Parlamentului”, a declarat premierul Emil Boc.

Potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, executivul va cheltui in acest an 51,16 mld.euro.

„Toate cheltuielile care pot fi facute se ridica la 51,16 miliarde euro, cheltuieli care cuprind resursele din economie, deficitul bugetar de cel mult 2% din produsul intern brut, fondurile de aderare si preaderare”, a declarat Gheorghe Pogea.

Potrivit ministrului, „cheltuielile obligatorii pe care Romania si le poate permite reprezinta 18,7 miliarde euro – pentru asistenta sociala, pensii si contributiile la bugetul Uniunii Europene”. „Celelalte cheltuieli pentru administrarea tarii sunt 22,4 miliarde euro si 10 miliarde sunt pentru infrastructura”, a conchis Pogea.

Anul trecut, deficitul bugetar s-a ridicat, dupa standarde europene, la 5,2% din produsul intern brut (PIB).

Contributiile de asigurari sociale vor fi majorate cu 3,3 puncte procentuale

Potrivit ministrului Finantelor, din acest an contributiile de asigurari sociale vor fi majorate cu 3,3 puncte procentuale, astfel incat sa revina la nivelul celor aplicate in prima parte a anului 2008.

Decizia vine in contextul in care bugetul asigurarilor sociale de stat, excedentar pana in octombrie 2008, a trecut pe deficit in noiembrie, cu un minus de 604 milioane lei.

Contributiile de asigurari sociale platite de angajati si angajatori insumeaza, in prezent, 39,5% din salariul brut.

Anul trecut a fost programata reducerea cotelor de contributii sociale cu 6 puncte procentuale, la 39,5% din salariul brut, din care 4,5 puncte pentru angajatori in ianuarie si decembrie, si 1,5 puncte pentru angajati in luna iulie 2008.

Pe de alta parte, Guvernul a anuntat, joi, ca angajatorii nu vor mai plati contributii de asigurari sociale pentru personalul trimis in somaj tehnic, plati care vor fi acoperite de stat, pe o perioada de maxim 3 luni.

Profitul reinvestit nu va mai fi impozitat incepand cu anul 2010

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca masura privind neimpozitarea profitului reinvestit, care va fi introdusa in noul Cod Fiscal, va fi aplicata incepand cu 2010.

Pogea a declarat ca Guvernul va rescrie Codul Fiscal intr-o forma simplificata pana la 31 martie 2009.

„Masurile luate trebuie aplicate dupa o perioada de sase luni”, a declarat Pogea.

Insa in ceea ce priveste neimpozitarea profitului reinvestit, Pogea a declarat ca aceasta masura va fi aplicata incepand cu 2010.

In privinta planului de masuri anticriza, ministrul a spus ca acesta va fi aprobat odata cu bugetul pe 2009, iar prevederile vor fi aplicate imediat.

In cadrul conferintei de presa organizata la finalul sedintei de Guvern, Pogea a anuntat si o devansare a majorari accizelor pentru tutun si alcool, fara a oferi date suplimentare.

In ceea ce priveste majorarea impozitelor pentru produsele de lux, el a declarat ca acestea vor fi definite prin noul Cod Fiscal.

Pogea: Deficitul bugetar de 5,2% din PIB in 2008 nu a avut neaparat legatura cu criza

Deficitul bugetar inregistrat anul trecut, de 5,2% din PIB dupa standardele europene, „nu a avut neaparat legatura cu criza financiara internationala”, Romania riscand aplicarea procedurii de deficit excesiv, a declarat Gheorghe Pogea.

„Din punctul meu de vedere, deficitul inregistrat anul trecut nu a avut neaparat treaba cu criza financiara internationala”, a continuat Pogea.

Ca argumente, ministrul a adus faptul ca „veniturile au fost supraestimate anul trecut”, in conditiile unei „dinamici ridicate a cheltuielilor curente si unei administrari nemaiintalnite a acestora”.

Pogea a mai declarat, recent, ca vniturile publice au fost realizate in proportie de 30,9% din produsul intern brut in 2008, reprezentand o nerealizare de 7 miliarde euro (5,1 procente).
„Veniturile publice au fost supraestimate anul trecut, la 36% din PIB, iar potrivit estimarilor noastre, realizarea lor a fost de 30,9% din PIB, cu 5,1 procente mai putin, respectiv cu 7 miliarde euro in minus”, spunea oficialul, cu dooua saptamani in urma.

Ministrul finantelor a completat ca un impact negativ asupra bugetului pe anul trecut l-a avut si retrogradarea Romaniei de catre agentiile de rating, sub pragul „investment grade”, ceea ce a ridicat costurile cu dobanzile pentru finantarea statului.

El a explicat ca depasirea plafonului de 3% din PIB, stabilit pentru deficitul bugetar al statelor membre UE, potrivit Pactului de crestere si stabilitate, pune Romania in situatia de a i se aplica procedura de deficit excesiv, daca se dovedeste ca aceasta nu a avut legatura cu criza.

„La intalnirea Ecofin la care am participat s-a precizat, a spus si Almunia (comisarul european pentru afaceri economice si monetare, n.r.), ca tarile au inregistrat deficite bugetare excesive vor fi supuse unei proceduri pentru a se stabili cauzele deficitului excesiv. Daca se dovedeste ca a fost un efect al crizei, va exista o anumita ingaduinta, daca nu, fiecare tara va suporta consecintele”, a mai spus ministrul.