- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cat de mare este \”comoara\” din Marea Neagra?

04 Feb, 00:01 • razvan.codorean
Romania va afla daca a castigat cu adevarat "jackpot-ul" energetic din Marea Neagra abia peste 5 sau 10 ani, cand explorarile din platou vor da primele rezultate, estimeaza expertii din domeniu. Pana atunci, autoritatile raman cu speranta unei pungi de 70 mld. metri cubi de gaz si 10-12 mil. tone de petrol.
Cat de mare este \comoara\ din Marea Neagra?

Dincolo de incontestabilul succes diplomatic al Romaniei, consemnat ieri la Haga, lasand la o parte declaratiile entuziaste ale autoritatilor, preocupate sa isi asume meritele acestui demers intr-adevar istoric, guvernul trebuie sa traga linie si sa demareze cat mai repede licitatiile pentru demararea prospectiunilor in zona maritima castigata in urma diferendului cu Ucraina, spun specialistii.

Asteptarile autoritatilor sunt uriase. Fostul director al Agentiei Nationale pentru Resurse Naturale (ANRM), Gicu Borosi, declara recent ca zona respectiva ar putea contine 100 de miliarde de metri cubi de gaze si 10 milioane de tone de petrol. Calculele erau facute pornind de la o comparatie cu zacamintele gasite de Petrom in Marea Neagra.

Presedintele Traian Basescu si Bogdan Aurescu, avocatul Romaniei la Haga, au confirmat marti, in declaratiile lor, existenta acestor resurse. Cum Romania a obtinut peste 80% din „mina de aur” din Marea Neagra (9.700 km2), un simplu calcul arata ca am putea obtine 70 miliarde de metri cubi de gaz si 10 milioane de tone de petrol, cantitate suficienta pentru a asigura consumul Romaniei pentru cativa ani buni de acum incolo, in conditiile in care Romania consuma anual 17 miliarde de metri cubi de gaze.

Marele semn de intrebare este dat insa de existenta acestor resurse, iar expertii spun ca un raspuns exact va fi aflat abia peste 5-10 ani.

„Este foarte greu sa dam un nivel exact al acestor resurse, pentru ca deocamdata nu sunt sapate sonde in acea regiune, estimarea fiind facuta pornind de la diferite analogii cu o serie de studii ale potentialului din zona”, admite expertul Gicu Barosi.

„Trebuie vazut concret ce avem acolo. Lucrarile de prospectare vor dura insa destul de mult, intre 5 si 10 ani, avand in vedere caracterul dificil al zonei si, mai ales, in contextul crizei, si al sumelor foarte mari de bani pe care le presupun aceste lucrari”, a declarat Codrut Seres, fostul ministru al Economiei.

Bogdan Gaudeanu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Naturale, estimeaza costurile lucrarilor la nivelul zecilor de milioane de euro.

Lucrarile de prospectare vor fi dificile. Cu siguranta, avand in vedere costurile, de 20-50 de milioane de euro numai pentru prospectare, va trebui sa ne asociem cu o serie de parteneri externi cu un potential financiar ridicat. Costurile de exploatare ar putea reprezenta sume de ordinul sutelor de milioane de euro”, a mai spus Gaudeanu.

Expertul in piata petrolului Marin Anton estimeaza, pe de alta parte, ca exploatarea zacamintelor din Marea Neagra nu va putea fi facuta la nivelul maxim al resurselor.

„Din astfel de perimetre, daca scoti 25-30% din resurse, te poti declara multumit„, a declarat Anton, pentru DailyBusiness.ro

Investitori exista. Cum negociem?

Romania are de jucat o carte importanta pe piata energetica, a spus Codrut Seres, fostul ministru al Economiei. Depinde insa daca va avea stiinta jocului, a adaugat acesta.

„Sper ca acest guvern, care va avea sarcina de a demara licitatiile internationale, nu va face aceleasi greseli, voite sau nu, ca in cazul Petrom-OMV, care a preluat rezervele de petrol si gaze ale Romaniei la un pret de nimic”, a declarat Seres.

Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, a spus ca potentialul afacerii din Marea Neagra variaza intre 20 si 50 miliarde de euro.

„Daca se confirma existenta resurselor, potentialul acestui business este, luand in calcul preturile petrolului si gazelor, intre 20 si 50 miliarde de euro. Cred ca miza este una uriasa, care trebuie sa responsabilizeze. Avem o sansa uriasa pe care trebuie sa stim sa o fructificam”, a declarat deputatul.

Potrivit presei internationale, de zacamintele din Marea Neagra s-au aratat interesate marile companii internationale, de la Shell la BP si Total. InclusivOMV, proprietarul Petrom, si-a anuntat interesul pentru a participa la licitatiile la care vor fi alocate perimetrele de prospectiuni din zona castigata de Romania la tribunalul de la Haga.

„In masura in care Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza licitatii pentru concesionarea drepturilor de explorare de noi perimetre, Petrom va evalua posibilitatea participarii”, a declarat marti Mariana Gheorghe, CEO Petrom,.

Guvernul a anuntat ca va pregati in cel mai scurt termen o strategie in vederea exploatarii resurselor de hidrocarburi care au fost alocate Romaniei. Dincolo de mesaj, nu au fost avansate insa niciun fel de termene.

Experiente contradictorii

Ce se stie de fapt despre zacamantul din Marea Neagra? Specialistii spun ca, din pacate, mult prea putine, iar experientele anterioare nu sunt tocmai incurajatoare.

Desi a inceput explorarile din Marea Neagra inca din anii ’60, in acest moment nu exista o harta exacta a zacamintelor din platoul marin romanesc. Petrom gestioneaza 5 zacaminte de titei si gaze (Lebada Est, Lebada Vest , Sinoe, Pescarus si Delta), iar alte doua, descoperite de Sterlig Resources, Doina si Ana, sunt in curs de evaluare, urmand sa se faca lucrarile de dezvoltare.