- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Câţi români au depozite bancare de peste 10.000 de euro: „Raportat la o întreagă populație, este destul de puțin”

09 May, 12:02 • stefan.vlad
Câţi români au depozite bancare de peste 10.000 de euro. Adina Călin, director produse și servicii la CEC Bank, a fost prezentă în podcastul lui Mihai Morar, 'Fain şi simplu', unde a vorbit despre banii depuşi de oameni în băncile din România.
Câţi români au depozite bancare de peste 10.000 de euro: Raportat la o întreagă populație, este destul de puțin

Câţi români au depozite bancare de peste 10.000 de euro. În România, banii depuși la băncile românești sunt garantați de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). FGDB este singura schemă de garantare oficial recunoscută pe teritoriul României.

Citeşte şi: Românii încep să își cheltuie „banii pentru zile negre”. Din cauza inflaţiei de 15%, oamenii au început să-și consume depozitele bancare

Câţi români au depozite bancare de peste 10.000 de euro

Potrivit declaraţiilor Adinei Călin, sunt doar 50.000 de depozite în România cu sume de peste 100.000 euro, ceea ce este foarte puţin dacă ne raportăm la întreaga populaţie a României.

Undeva un pic peste 50.000 de persoane au depozite de peste 100.000 euro în toată România, cam 53.000 de persoane, nu mă refer doar la CEC Bank, ci la nivel de țară. 

Fac mențiunea că poate fi același client de mai multe ori, adică poate avea depozite la cinci bănci și apare astfel de cinci ori.

Nu știm care este probabilitatea ca un client să fie de mai multe ori. Nu primim astfel de informații. Raportat la o întreagă populație, este destul de puțin”, a zis Adina Călin (CEC BANK), în podcastul lui Mihai Morar.

Suma maximă garantată de FGDB este 100.000 euro, echivalent în lei, per deponent per bancă, atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice.

Exemplu: Un depozit la termen de 130.000 euro este eligibil/garantat. Partea acoperită este doar suma de 100.000 euro. Pentru a fi acoperită și suma de 30.000 euro se poate constitui un depozit la altă bancă.

Depozitul este orice sold creditor, inclusiv dobânda datorată, rezultat din fonduri aflate într-un cont sau din situații tranzitorii derivând din operațiuni bancare curente.

Exemple: depozit la termen, cont curent, cont de economii, cont de card, cont comun.

Topul celor mai bune dobânzi bancare la depozitele în lei

Chiar dacă nivelul inflației a scăzut, cel mai bun depozit bancar nu depășește rata inflației. Cu toate acestea, acum, un depozit pe o perioadă de un an ar ajunge la maturitate să depășească rata inflației. Cea mai avantajoasă dobândă este de 9,3% și aduce un venit de 873 de lei.

Prognozele economiștilor și a Băncii Centrale sunt mai optimiste cu economiile noastre. Specialiștii estimează că, rata anuală a inflației la finalul lui 2023 se va afla în intervalul de 7%-8%. În acest context, dacă ai accesa acum cel mai bun depozit de pe piață, cel de 9,3% cu o maturitate de 12 luni, la finalul perioadei acesta ți-ar oferi un randament real pozitiv.

Pentru această comparație s-a luat ca exemplu un depozit în valoare de 10.000 de lei pentru o perioadă de 12 luni. Au fost luate în calcul cele mai bune dobânzi la depozitele în lei oferite de băncile enumerate. (Citeşte AICI mai multe detalii)