- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cel mai mare recuperator: Vrem o iarna usoara, ca sa avem sanse sa recuperam datoriile

15 Sep, 00:01 • gecad.net
Recuperatorii se roaga ca iarna care urmeaza sa fie calduroasa, asa incat facturile la caldura sa nu creasca foarte mult, iar lumea sa isi poata plati datoriile, a declarat pentru DailyBusiness.ro Georg Kovacs, director general al Eos Ksi Romani, cea mai mare firma de recuperare locala.
Cel mai mare recuperator: Vrem o iarna usoara, ca sa avem sanse sa recuperam datoriile

Valoarea creantelor administrate de Eos Ksi anul trecut a fost de circa 34 de milioane de lei, in scadere cu aproximativ 8-10% fata de anul 2008. Eos Ksi se asteapta ca in acest an sa obtina o crestere cu circa 10% a datoriilor administrate.

Principalii competitori ai companiei pe piata locala sunt Coface si Urban si Asociatii, potrivit datelor Ministerului de Finante.

Anul tecut, valoarea pietei colectarilor de creante a fost de circa 140 de milioane de lei, in scadere cu 10% fata de 2008. Georg Kovacs se asteapta ca piata sa fie pe scadere si in acest an, cu circa 10%.

DailyBusiness.ro :

S-a resimtit efectul disponibilizarilor din sectorul public si cel al reducerii salariilor bugetarilor asupra restantelor?
Georg Kovacs : Salariile au fost reduse efectiv in august, iar luna aceasta deja ar trebui sa resimtim efectul. Dar, dincolo de reforma publica, un efect major asupra restantelor il va avea iarna. Daca este o iarna friguroasa, atunci factura la incalzire creste, iar datoriile devin tot mai greu de platit.

DB :Asta inseamna ca vor fi multi restantieri, deci afacerile recuperatorilor devin prospere?
GK : Dimpotriva. Colectarile merg bine daca avem iarna calduroasa. Lumea se asteapta ca afacerile recuperatorilor sa creasca atunci cand apar dificultati financiare pentru populatie, dar nu este asa. Cifra noastra de afaceri a scazut in criza. Colectarile se fac si ele in schimbul unui comision. Cine sa il plateasca daca este criza?

DB : Pentru 2010 estimati insa o crestere a creantelor recuperate, desi va asteptati ca dificultatile financiare sa continue. Pe ce va bazati?
GK : Sunt mai multe datorii pe piata si, in plus, lumea a reusit sa isi faca ajustarile impuse de criza, asa ca este mai usor sa isi achite datoriile.
[quote=]Cred ca piata locala isi va reveni din criza in 2012. Anul acesta este foarte greu, iar pentru la anul nu vad mari modificari[/quote]
DB : Care sunt motivele pentru care nu mai platesc romanii creditele?
GK : De regula, sunt motive de ordin social, cum ar fi producerea unui divort, dar in ultimul timp, principala cauza a devenit reducerea salariilor. Pe de alta parte, inainte de criza oamenii isi puteau achita creditele prin alte credite sau imprumutand de la cunoscuti. Acum aceste optiuni au disparut. Este greu sa iei un credit, nimeni nu iti imprumuta bani pentru ca toti se confrunta cu dificultati financiare.

DB : Care este cea mai buna luna de colectare?
GK : Martie, probabil datorita faptului ca lumea scapa de cheltuielile de sarbatori si de toate chetuielile aferente iernii. Banii care vin in tara prin remiteri au scazut semnificativ. Inainte de criza, luna august era cea mai buna pentru colectori, pentru ca lumea se intorcea din strainatate si isi achita datoriile. Acum nu se mai respecta aceasta regula.

DB : Cat timp este dispusa o firma de recuperare sa investeasca pentru a recupera o creanta bancara?
GK : Depinde. Avem creante pe care le recuperam in numele clientilor nostri, si altele pe care le cumparam de la clienti si le recuperam in nume propriu. Atunci cand colectam o creanta pentru un client, durata incercarilor de recuperare se intinde pe cel mult 6 luni. Cand e vorba de o creanta proprie, nu ne oprim niciodata din incercarea de a o recupera.

DB : Niciodata?
GK : Este posibil sa nu mai contactam debitorul timp de 2-3 luni, insa apoi incercam din nou sa luam legatura cu el. Ce-i drept, la un moment dat nu mai are rost din punct de vedere financiar.
[quote=]Cand e o datorie din portofoliul nostru, nu ne oprim niciodata din incercarea de a colecta[/quote]

Sa va spun ceva. Eu sunt din Suedia si am fost la sediul unor recuperatori de acolo, care mi-au aratat ca au in sistem o creanta nerecuperata din 1978, o datorie pentru un bilet de metrou, iar recuperatorii il urmaresc si acum pe debitor. Acesta este, desigur, un exemplu extrem.

DB : Ce factori influenteaza perioada in care se face o recuperare?
GK : Timpul de recuperare depinde de vechimea restantei. Daca aceasta este mai noua de 90 de zile, atunci poti avea succes si de 80% in recuperarea lor. Un lucru e sigur: odata ce creanta este farte veche, deci de peste 150 de zile, devine foarte greu de colectat. E vorba de creditele negarantate. Rata de succes poate fi de 5-7%, la o creanta de peste 150 de zile. Asta deoarece valorile sunt destul de mari, iar oamenii nu au bani

DB : Care este cea mai veche restanta pe care o aveti in portofoliu?
GK : Avem restante din 1999-2000. E vorba de facturi telecom. Nu au valori mari: 100 sau 200 de lei.

DB : Ce penalitati aplica firma de colectare pentru aceste intarzieri? Depasesc acestea, in cazul unei creante vechi de valoare mica, valoarea datoriei?
GK : Niciodata nu depasesc valoarea datoriei cu mai mult de 100%.