- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Chiar dacă România a majorat salariul minim pe economie, țara ocupă tot ultimele locuri la nivel european. Diferențele sunt unele semnificative

21 Feb, 17:11 • Lupu Alexandra
Majorarea salariului minim pe economie a încântat cu mulți români! Cu toate acestea, România se plasează tot pe ultimele locuri la nivel european.
Chiar dacă România a majorat salariul minim pe economie, țara ocupă tot ultimele locuri la nivel european. Diferențele sunt unele semnificative

Vestea majorării salariului minim pe economie este un subiect cu dus și cu întors pentru români. În ciuda faptului că mărirea a fost anunțată încă de la începutul anului 2023, România se plasează tot pe ultimele locuri la nivel european, citează profit.ro. Diferențele sunt unele semnificative la ora actuală.

Începând cu acest an, toate statele membre UE au anunțat majorarea salariului minim pe economie. Soluția a fost adoptată de reprezentanți cu scopul de a acoperi inflația uriașă și cheltuielile crescute pe care populația a trebuit să le confrunte. Tocmai din acest motiv, la ora actuală, salariile de la nivel european pot ajunge până la 2.387 euro pe lună. Situația nu este una atât de fericită pentru România.

Salariul minim pe economie se plasează pe ultimele locuri la nivelul UE

22 de state membre au răspuns nevoilor populației declanșate de contextul crescut al inflației. În acest sens, au fost implementate majorări semnificative pentru salariul minim de economie, iar 5 dintre state apelează la negocierile salariale colective pentru a determina veniturile de care pot beneficia angajații.

Citește și: Inedit. Locul în care se trece de la salariul minim lunar la cel pe oră

Până la momentul actual, toate țările UE au crescut câștigurile medii, în afară de Grecia. În ciuda încercărilor, informațiile ne arată că doar 5 dintre țări au reușit să acopere rata explozivă a inflației, precum România, Germania, Slovenia, Polonia și Letonia.

salariul minim
salariul minim

În Olanda, majorarea a fost una insuficientă.  Salariile minime sunt în continuare sub criteriul impus de UE, iar această afirmație este susținută de reprezentanții muncitorilor olandezi. Creșterea înregistrată este de puțin peste zece puncte procentuale, în ciuda faptului că, la nivel european, a fost adoptată o nouă directivă obligatorie, în ceea ce privește câștigul minim.

În ceea ce privește nivelul salariului mediu, România este poziționată pe ultimele locuri. Topul începe cu Luxemburg, unde veniturile minime sunt estimate la 2.387 euro și se continuă cu Germania (1987), Belgia (1955,04), Olanda (1.934,4), Irlanda (1.909.7), Franța (1.709,28), Spania (1.260), Slovenia (1.203,36), Cipru (940), Portugalia (886,67), Lituania (840), Malta (835,16), Grecia (831,83), Polonia (745,6), Estonia (725), Cehia (717,37), Croația (700), Slovacia (700), Letonia (620), România (606,12), Ungaria (578,74) și Bulgaria (398,81).

Vezi și: Salariul minim garantat ar putea fi obligatoriu în România de anul viitor! Analiză economică făcută de jurnalistul Constantin Rudnițchi