- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Nicolae Ciucă, despre izbucnirea unui al treilea război mondial: „Cetăţenii sunt şi aşa destul de înfricoşaţi de orice evoluţie şi orice retorică ce apare în spaţiul public”

28 Sep, 11:57 • Gabriela Andreescu
Primul ministru Nicolae Ciucă a afirmat că ”orice retorică” privind o eventuală izbucnire a unui al treilea război mondial ar reprezenta ”foarte mult ca mesaj pentru cetăţeni”. Tensiunile dintre Rusia și Occident se intensifică de la o zi la alta, iar posibilitatea izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial reprezintă o teamă prezentă în populație
Nicolae Ciucă, despre izbucnirea unui al treilea război mondial:  „Cetăţenii sunt şi aşa destul de înfricoşaţi de orice evoluţie şi orice retorică ce apare în spaţiul public”

În contextul conflictului militar din Ucraina, care escaladează pe zi ce trece, jurnaliștii l-au întrebat pe actualul premier al României ce crede despre posibilitatea escaladării conflictului, până într-acolo încât să se ajungă la izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial.

Generalul Nicolae Ciucă, direct implicat în problemele generate de războiul din Ucraina, a fost întrebat ce părere are despre situația actuală, cât și despre un posibil Război Mondial.

Militar cu o experință vastă în domeniu, Nicolae Ciucă a oferit o abordare obiectivă și prudentă, demonstrând în același timp ca a luat în considerare și consecințele abordării acestui subiect asupra populației

„Cetăţenii sunt şi aşa destul de înfricoşaţi de orice evoluţie şi orice retorică ce apare în spaţiul public. Să vorbim despre o escaladare astfel încât să capete o astfel de dimensiune cred că este foarte mult, ca mesaj, pentru cetăţeni”, a declarat Nicolae Ciucă, pentru Antena 3, într-un interviu difuzat marţi seară.

Citește și: Putin rămâne singur! Aliatii economici ai Rusiei, China și India îi cer presedintelui rus să încheie războiul din Ucraina

Când am putea vedea un sfârșit al conflictului din Ucraina

Premierul Ciucă a fost întrebat, de asemenea, dacă poate să prevadă un final al conflictului desfășurat în Ucraina. Premierul a dat și de această dată dovadă de prudență, și a oferit un răspuns evaziv dar totodată realist, explicând că, în situația actuală, nimic nu poate fi sigur sau prevăzut:

„Pe datele concrete de astăzi nu sunt semnale încurajatoare care să ne conducă la o concluzie că războiul s-ar termina într-un timp foarte scurt”, a declarat Nicolae Ciucă

„Tot noi, românii, avem o vorbă în care spunem că nu aduce anul ce aduce ceasul. Şi atunci, nu pot să mă hazardez să dau un răspuns când se va încheia acest război”, a oficialul de la Palatul Victoria.

Comentariile premierului au venit după ce în regiunile separatiste pro-ruse din Ucraina s-a desfășurat în bune condiții referendumul pentru alipirea Donekțului, Luganskului, Herson și Zaporojie la Federația Rusă. Astfel, potrivit declarațiilor lui Vladimir Putin, din martie, 2022, obiectivele militare ale „operațiunii speciale” au fost atinse.

Pericolul unui război atomic bate la ușă, consideră specialiștii
Pericolul unui război atomic bate la ușă, consideră specialiștii

Nicolae Ciucă este un militar de carieră, fiind prezent la numeroase misiuni militare în afara României, precum Irak, Afganistan sau Bosnia. De asemenea, actualul premier ocupă și funcția de șef al Statului Major al Armatei.

Te-ar putea interesa și: Mircea Geoană:„Rusia știe foarte bine că un război nuclear nu trebuie niciodată început și nu poate fi câștigat”

Pe de altă parte, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, Gen. (R) Eugen Bădălan, a fost mai puțin reținut în declarații, atunci când a abordat subiectul care unui posibil al Treilea Război Mondial.

Invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul, generalul a vorbit despre despre un posibil conflict între NATO și Rusia, care ar genera un al Treilea Război Mondial atomic.

„Deci, nu putem face vorbire de un conflict Rusia-Statele Unite, nu putem face vorbire de un conflict Rusia cu o altă țară din NATO. Al Treilea Război Mondial, după părerea mea, nu va fi un război clasic, va fi un război atomic. India și China au făcut îndemn pentru a nu recurge la arme atomice”, a explicat Gen. Eugen Bădălan

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult