- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Coface: Apar primele falimente la mall-uri si dezvoltatori imobiliari

25 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Romania nu va scapa neatinsa din criza financiara mondiala: expertii Coface estimeaza ca cele mai afectate ramuri ale economiei vor fi comertul si constructiile, ambele dependente de lichiditati, unde trebuie sa ne asteptam la cateva falimente spectaculoase, inclusiv mall-uri, retaileri si dezvoltatori imobiliari.
Coface: Apar primele falimente la mall-uri si dezvoltatori imobiliari

Prognozele Coface sunt destul de sumbre. Compania de consultanta estimeaza in acest an o dublare a numarului falimentelor.

[quote=Raportul de analiza Coface]Aglomerarea de mall-uri in marile orase si competitia directa va determina scaderea rentabilitatii investitiilor si chiar ne asteptam sa vedem primele falimente in acest domeniu[/quote]
In plus, expertii Coface estimeaza ca, pe langa cazul falimentului Primex-Teknosa, al cincilea jucator din domeniul retailului cu produse electronice si electrocasnice, am putea asista si la alte falimente in acest sector.

„Aceasta piata a devenit concentrata in jurul primilor 3 jucatori, Altex, Domo si Flamingo. Din experienta Coface ca asigurator de credite, exista numeroase intarzieri la plata si lipsa de lichiditati in randul celorlalti jucatori de piata de retail cu electronice si electrocasnice. Datorita detasarii liderilor de piata, a diversificarii ofertelor acestora, a extinderii lanturilor de magazine, dar si a incetinirii cresterii pietei, ne asteptam ca in urmatoarea perioada sa apara noi cazuri de insolventa in acest sector”, se precizeaza in analiza Coface.

Constructiile, cel mai riscant domeniu economic

Conform datelor Coface, afacerile din sectorul constructiilor, in special al imobiliarelor, altadata de un succes fulminant, nu mai sunt atat de profitabile. Sunt mai degraba riscante, blocajele financiare, frana pusa creditarii si cresterea preturilor materialelor de constructii determinand un numar mare de falimente.

[quote=Raportul de analiza Coface]In ultimele luni s-a observat o criza de lichiditate in sectorul constructiilor. Practic, neplata din partea unor clienti genereaza reactii in lant, firma in cauza neputand la randul sau sa isi plateasca proprii furnizori s.a.m.d., ajungandu-se la blocaje si cazuri de faliment[/quote]
Specialistii spun ca, in acest moment, se poate vorbi de o supraincalzire a sectorului constructiilor, cu efecte imediate asupra inrautatirii comportamentului de plata al companiilor din acest domeniu. Blocajelor financiare li se adauga si lipsa de personal, cresterea salariilor, dar si cresterea preturilor la materialele de constructii, in special ciment si otel.

„Situatia sectorului constructiilor este ingrijoratoare avand in vedere si exemplul Spaniei, care in mai putin de un an a ajuns de la o crestere economica ridicata la un pas de recesiune ca urmare a caderii sectorului constructiilor”, este concluzia expertilor Coface.

Firmele din constructii au ajuns sa aiba probleme si datorita faptului ca s-au „lacomit” sa contracteze cat mai multe santiere, fara a avea posibilitatea de a gestiona constructiile.

„Firme care au inregistrat cresteri de trei sau patru ori a cifrei de afaceri in ultimii doi ani ajung sa nu mai faca fata lucrarilor, sa intarzie multitudinea de proiecte contractate, contribuind prin aceasta si mai mult la blocajul de lichiditati din acest sector”, explica analistii Coface.

In primul semestru al anului 2008, 822 de firme din constructii se aflau in diverse faze de faliment. Acestea reprezentau aproape 11% din totalul falimentelor, fata de 7,5% in decembrie 2007.

Recesiunea din domeniul constructiilor a afectat puternic si tranzactiile imobiliare, care s-au redus semnificativ fata de anii trecuti, pe fondul cresterii preturilor, inaspririi normelor de creditare si maturizarii cererii.

Astfel, in acest an, 88 de companii din domeniu au dat faliment, specialistii estimand o crestere sustinuta a acestora, pe fondul scaderii numarului tranzactiilor.

Afacerile din industria textila si transporturile nu mai au acelasi succes

Industria textila, in special business-ul in sistem lohn, inregistreaza o puternica recesiune pe fondul concurentei acerbe venita mai ales din pietele asiatice, cu precadere din China.

Multe afaceri, altadata infloritoare, au ajuns acum in faliment, din cauza costurilor ridicate de productie in comparatie cu produsele de pe piata asiatica. Principala problema a firmelor din industria textila o reprezinta insa productivitatea scazuta.

In ceea ce priveste transporturile, marea problema o constituie pretul carburantilor care au declansat procedurile de faliment la 411 companii in prima jumatate a anului. Cele mai multe probleme s-au inregistrat in domeniul transporturilor rutiere de marfuri, dar se regasesc si 36 de cazuri in randul companiilor de taximetrie.

Au crescut, de asemenea, in acest an, numarul falimentelor din domeniul hotelurilor si restaurantelor, de cele mai multe ori fiind de vina managementul defectuos.

Domeniile cu cel mai scazut grad de risc de faliment, in acest an, unde s-au inregistrat cele mai putine cazuri de insolventa, sunt productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze, industria metalurgica, intermedierile financiare, telecomunicatiile si IT-ul.

Numar dublu de falimente in 2008

„Numarul falimentelor pentru companiile din Romania s-ar putea dubla pana la sfarsitul lui 2008 fata de numarul de cazuri inregistrate la finalul anului trecut. Inrautatirea comportamentului de plata al companiilor, pe fondul crizei de lichiditati, mai ales in constructii, va conduce la cresterea numarului de proceduri deschise, chiar daca in multe cazuri nu se discuta de situatii reale de faliment”, a declarat, miercuri, directorul Coface Romania, Cristian Ionescu.

Numarul firmelor care au intrat in insolventa in primul semestru se ridica la 3.682, din totalul celor 7.493 de dosare aflate pe rol. In Romania, numarul companiilor active la sfarsitul lui 2007 era de aproape 618.000, iar dintre acestea doar jumatate (311.573) au inregistrat profit anul trecut.

Dintre companiile active, aproape 16% aveau anul trecut datorii la furnizori si 15% aveau datorii la stat.

Anul trecut, numarul falimentelor companiilor romanesti a crescut cu 35%, comparativ cu anul 2006, arata un studiu Coface.