- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Coface: Bancile fac abuzuri prin solicitarea platii anticipate a creditelor

21 Jan, 14:14 • Redactia DailyBusiness
Multe din firmele care nu-si achita datoriile justifica acest lucru prin faptul ca bancile le suspenda finantarea si, mai mult, le cer rambursarea anticipata a creditelor, a declarat miercuri Cristian Ionescu, director general Coface Romania.
Coface: Bancile fac abuzuri prin solicitarea platii anticipate a creditelor

El considera ca practicile bancilor locale de a solicita plata anticipata a creditelor reprezinta un abuz. Acest „abuz” este cauzat la randul sau, in opinia lui Ionescu, de presiunea bancilor – mama, „care au ordonat bancilor locale sa inchida pozitiile si sa returneze din credite”.

„Bancile fac abuzuri in sensul solicitarii rambursarii anticipate a creditelor, din cauza bancilor-mama, care le forteaza mana sa aduca creditele acasa”, a precizat Ionescu, in cadrul unei conferinte de presa.

De asemenea, Coface a prezentant miercuri prognozele companiei privind principalii indicatori macroeconomici ai Romaniei, calculate in dolari.

Potrivit acestora, Romania va inregistra o crestere economica de 2% anul acesta, comparativ cu avansul record de 7,9% estimat pentru 2008.

Inflatia va creste cu 6,3%, intr-un ritm inferior celui estimat pentru 2008, de 7,9%.

In ceea ce priveste deficitul bugetar, acesta ar urma sa fie in 2009 de 2,1% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de 5,3% estimat pentru anul trecut.

La nivelul balantei comerciale, Coface prognozeaza pentru anul acesta un sold negativ de 22 mld. $, fata de 28,5 mld. $, nivel estimat pentru 2008.

Deficitul de cont curent se va reduce la 10,5% din PIB in 2009, conform prognozelor Coface, comparativ cu soldul negativ de 12,3% din PIB, estimat pentru anul trecut.

Portofoliul Coface cuprinde in Romania circa 6.500 de companii asigurate, expunerea companiei ridicandu-se la 350 milioane euro.

Companiile care genereaza cele mai multe daune sunt din domeniul constructiilor si cele din distributia de echipamente IT, potrivit reprezentantilor companiei.

„Din suma actuala de colectat, de 12 milioane euro, ponderea majoritara, de 70% este reprezentanta de domeniul constructiilor”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Andreea Crainic, risk manager Cofacer Romania.

Ea a mai spus ca din cauza riscurilor in crestere, compania a majorat tarifele pentru primele de asigurari cu 10-30%.

Potrivit Coface Romania, 80% din clientii companiei intampina dificultati de plata a datoriilor la timp, reprezentantii companiei mentionand ca acest procent poate fi extrapolat si la nivel national, avand in vedere ca portofoliul companii contine clienti din toate domeniile.