- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Creditarea corporate a inceput anul in tromba la Garanti: Banca a dat credite de aproape 50 mil. euro si pregateste inca 40 mil.

09 Mar, 17:25 • gecad.net
GarantiBank Romania va contribui luna viitoare cu 40 de milioane de euro la doua imprumuturi pe care mai multe banci le vor acorda in comun (credite sindicalizate) catre piata de energie si industrie chimica, a spus pentru DailyBusiness.ro Ayla Abdulgani (foto), directoarea bancii pe segmentul corporate. Acest lucru va ajuta banca la realizarea obiectivului de a-si creste cu 25% in 2010 valoarea creditelor corporate acordate.
Creditarea corporate a inceput anul in tromba la Garanti: Banca a dat credite de aproape 50 mil. euro si pregateste inca 40 mil.

„Sindicalizarile, la care vor participa 3-4 banci, vor finanta companii din domeniile energie si industrie chimica, iar contributia noastra reprezinta 20% din imprumuturi”, a spus seful pe corporate al Garanti.

Ayla Abdulgani este membru Key People

Potrivit acesteia, banca vizeaza pentru 2010 o crestere a creditelor corporate la sold cu circa 25% fata de decembrie 2009, prin continuarea liniilor de credit ale clientilor din portofoliu, dar in special prin cele doua imprumuturi sindicalizate. Pentru sectorul IMM, banca tinteste o majorare a soldului cu peste 60%.

In primele doua luni, imprumuturile corporate si cele adresate IMM-urilor au cumulat 48 de milioane de euro, iar la sfarsitul anului trecut valoarea creditelor la sold ale bancii era de 475 de milioane de euro, pe aceste linii de business.

„Am creditat mai mult in ianuarie – februarie 2010 fata de aceeasi perioada din 2009, cand am impus o stragnare controlata a creditelor. Intregul sistem bancar era in expectativa pentru a vedea cum evolueaza economia”, a mai spus aceasta, precizand ca se asteapta ca 2010 sa fie un an mai bun ca 2009 pe partea de creditare.

Banca a finantat in primele doua luni ale anului companii din agricultura, productie si industrie grea. „Totodata, am incheiat contracte de factoring cu statul”, a mai spus Abdulgani.

Ea a precizat ca in 2010 a observat o imbunatatire a situatiei firmelor din portofoliu: „Si-au consolidat pozitiile. Pe cele cu probleme am incercat sa le ajutam cu esalonari si rescadentari”, a spus Ayla Abdulgani.

„Am regandit graficul de rambursare a creditelor, asa incat sa corespunda specificului afacerilor si modificarilor aduse de criza. Pentru ca in criza a crescut intervalul de timp dintre livrarea marfurilor si incasarea banilor, am marit si noi perioada de timp dintre plata a doua rate”, a completat aceasta.

Banca a obtinut in 2009 o crestere cu 57% a creditelor la sold, pana la 550 de milioane de euro. Activele bancii au crescut in 2009 cu 84,4%, la 830 milioane de euro.