- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cronica unei afaceri controversate: Zacaminte din Marea Neagra controlate de un off-shore

05 Feb, 00:01 • razvan.codorean
O companie fara profit, cifra de afaceri sau angajati, cu un capital subscris de 200 de lei, a reusit performanta de a concesiona doua zacaminte de gaze din Marea Neagra. Informatia a explodat miercuri in mass-media si a determinat declansarea unei anchete guvernamentale si demiterea directorului Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Bogdan Gabudeanu.
Cronica unei afaceri controversate: Zacaminte din Marea Neagra controlate de un off-shore

Afacerea, ce vizeaza explorarea si exploatarea perimetrelor XIII Pelican si XV Midia din Marea Neagra, a inceput in anul 1990. Guvernul Petre Roman acorda atunci companiei de stat Rompetrol S.A. drepturile exclusive de exploatare a potentialelor zacaminte de petrol si gaze din cele doua perimetre.

Un an mai tarziu, acelasi guvern autoriza compania sa negocieze cu parteneri straini contracte privind concesionarea zacamintelor repective. Discutiile s-au concretizat in august 1992, cand compania Enterprise Oil Exploration LTD (subsidiara „Enterprise Oil PLC Marea Britanie) si compania Canadianoxy Ltd (subsidiara firmei „Canadian Occidental Petroleum Ltd) intrau oficial in afacere, preluand drepturile de explorare si exploatare pe o perioada de 30 de ani.

Dupa privatizarea Rompetrol, calitatea de reprezentant al statului roman a fost preluata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, iar in locul celor doua companii aparea pentru prima data compania Sterling Resources Ltd, o firma listata la bursa canadiana, cu o capitalizare bursiera de aproximativ 224 milioane de dolari.

In 2006, compania canadiana si-a transferat drepturile de exploatare din Marea Britanie, Franta si Romania unei firme off-shore, Talisman Energy Ltd, fosta filiala canadiana a British Petroleum, devenita in 1992 independenta. Decizia a fost luata in contextul in care Sterling si-a majorat pachetul de actiuni detinut la aceasta firma de la 20% la 100%.

In acest an, pe 12 noiembrie, Guvernul Tariceanu abroba o hotarare de guvern prin care aviza includerea in contract a unui act aditional ce consfiintea ca titular al drepturilor de exploatare compania Midia Resources SRL Bucuresti, o firma detinuta in proportie de 100% de catre firma canadiana Sterling Resources Ltd.

Potrivit datelor furnizate Oficiului National al Registrul Comertului (ONRC), compania nu are angajati, nu are o cifra de afaceri si nici profit.

Mai mult chiar, Midia Resources SRL, al carei administrator este cetateanul britanic Stephen James Birrell, are un capital social varsat de doar 200 de lei.

[quote=Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor]Datele financiare ale acestei companii ridica cel putin un mare semn de intrebare legat de capacitatea de a gestiona contractul[/quote]

La scurt timp dupa semnarea actului aditional cu ANRM, firma Sterling Resourcess a semnat un contract cu compania britanica Merlose Resources pentru exploatarea in comun a celor doua perimetre. Merlose Resourcess va plati 24 milioane de dolari, in doua transe egale, pentru o participatie de 32,5% din blocurile petroliere Pelican XIII si Midia XV.

Anexele secrete ridica semne de intrebare

Graba cu care Guvernul Tariceanu a aprobat aceasta hotarare de guvern si mai cu seama secretizarea anexelor acestei decizii a ridicat multe semne de intrebare, ce au dus miercuri la declansarea unei anchete a Corpului de Control al Primului-Ministru.

„Cedarea acestui drept ridica semne de intrebare tocmai pentru ca este motivata a fi facuta in concordanta cu legea petrolului. Este surprinzator ca demersul s-a facut in plina campanie electorala, cand atentia tuturor era indreptata catre campania electorala, este surprinzator ca in HG nu apare semnatura ministrului Justitiei, apare in schimb semnatura sefului cancelariei primului-ministru, Dorin Marian, este surprinzator ca elementele cheie, care ar fi putut sa ne demonstreze daca statul roman a pierdut prin cedarea dreptului de impartire a productiei, sunt documente secrete”, a explicat presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.

Deputatul PSD nu a facut decat sa sustina suspiciunile consemnate cu numai o zi inainte de presedintele Senatului, Mircea Geoana, care declara, la Cluj, ca Guvernul Romaniei are obligatia sa verifice neintarziat contractul de concesionare a drepturilor de exploatare a platoului continental, incheiat pe 12 noiembrie anul trecut.

In timp ce fostul premier Tariceanu a declarat ca nu cunoaste speta problemei, evitand sa comenteze acest caz, noul prim-ministru, Emil Boc a dispus deja primele masuri. L-a demis pe Bogdan Gabudeanu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, a cerut corpului sau de control sa declanseze o ancheta si a dispus desecretizarea anexelor.

Ce spera sa afle autoritatile?

Deputatul Iulian Iancu a declarat ca vrea sa afle daca statul nu a fost cumva pagubit de pe urma acestui contract, prin instituirea unei redevente (taxa de exploatare – n.r.) foarte mici, ca in cazul OMV-Petrom, unde firma austriaca a primit, prin contractul de privatizare semnat in 2004, dreptul de a exploata resursele de petrol si gaze ale Romaniei timp de 10 ani pe baza unei redevente fixe, de numai 5,6 euro pe tona de petrol.

Potrivit datelor prezentate de executiv, contractul avizat de guvernul Tariceanu prevede ca, in situatia descoperirii unor zacaminte in cele doua perimetre, statul ar urma sa incaseze o redeventa petroliera (fara a fi prezentate date exacte) si sumele aferente impozitelor pe productia interna de gaze naturale si titei si profit.

Potrivit Executivului, pana in prezent, in perimetrele XIII Pelican si XV Midia din Marea Neagra au fost forate sase sonde de explorare, fiind descoperita o acumulare de gaze naturale care deocamdata nu poate fi exploatata, datorita rezervelor relativ mici ale acesteia, de circa doua miliarde metri cubi.

Reprezentantii Midia Resources SRL nu au comentat pana acum public in niciun fel semnele de intrebare ridicate de presedintele Senatului, Mircea Geoana si deputatul Iulian Iancu.

Singura reactie a venit de la Rompetrol care printr-un comunicat de presa, a anuntat, sec, ca relatia sa cu Sterling Resources s-a concretizat pana acum prin realizarea unor servicii de masuratori de foraj in perimetrele Craiova Sud si Midia, nimic altceva.

Mai mult chiar, Rompetrol a anuntat ca nu si-a exprimat pana in prezent interesul pentru concesionarea sau stabilirea unor parteneriate privind exploatarea viitoarelor perimetre din Marea Neagra.

Cu toate acestea, exista si o alta legatura intre Rompetrol si Sterling Resources. Nicolae Vidu, administratorul Rompetrol Well Services SA a fost, in acelasi timp, si director general adjunct la reprezentanta din Bucuresti a Sterling Resources Limited care si-a incetat activitatea odata cu preluarea concesiunii de catre firma Midia Resources SRL.

Precizarile vin in conditiile in care presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, intreba, miercuri, intr-o conferinta de presa, de ce Rompetrol nu a discutat cu Romgaz despre prospectiunile din Marea Neagra si a apelat la firme straine.

„E un traseu destul de interesant. Contractul a fost incheiat in 1990. La vremea respectiva dreptul de a prelua productia ce-i revenea statului roman i-a fost atribuit Rompetrol. Ulterior trebuie sa vedem din acte cine a ramas pentru a lua partea de productie. Intrebarea este de ce nu a revenit companiei Romgaz cantitatea de gaze naturale”, a declarat presedintele comisiei.