- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum este \”incurajata\” plata cu cardul: Decat sa il folosesti la ghiseele bancilor mai bine scoti bani de la ATM si platesti cash

26 Aug, 00:01 • gecad.net
Clientii au de platit comisioane usturatoare daca se decid sa achite cu cardul la ghiseele altor banci decat cea emitenta, desi bancherii au fost in ultimul timp cei mai mari promotori ai platilor "cu plastic". Vezi cum se explica aceasta situatie paradoxala.
Cum este \incurajata\ plata cu cardul: Decat sa il folosesti la ghiseele bancilor mai bine scoti bani de la ATM si platesti cash

Daca platesc cu cardul, la POS-urile de la ghiseele bancare, rate, facturi sau alte tipuri de plati, clientii au de suportat un comision destul de usturator. Astfel, clientul care detine un card emis de o alta banca decat cea la care vrea sa efectueze plata, va avea de achitat pentru plata la POS-ul bancii respective un comision mare, ca atunci cand extrage cash de la ATM-ul acelei banci.

Comisionul poate ajunge in unele cazuri sa reprezinte destul de mult din valoarea platii, mai ales daca e vorba de o suma mica. Un posesor de card BCR care are de platit 10 lei poate avea de achitat chiar si 5 lei sub forma de comision, daca face plata la o sucursala CEC Bank, de exemplu.

Pentru client devine astfel mai avantajos sa isi extraga banii de pe card de la ATM-ul bancii proprii (emitenta a cardului), platind un comision modic, urmand ca apoi sa se duca la ghiseul celeilalte banci si sa isi achite darile.

Asta inseamna ca plata cash devine mult mai ieftina decat achitarea cu cardul, cand este vorba de utilizarea POS-urilor de la ghiseele bancilor. Situatia este oarecum paradoxala, in conditiile in care bancile au incercat in ultimul timp sa promoveze intens operatiunile cu cardul.

Care este explicatia? Potrivit unuia dintre reprezentantii directiei carduri ai unei banci locale de talie medie, plata cu cardul la POS-urile bancilor este considerata de catre principalele asociatii de plata, Visa si Mastercard, retragere de cash, iar pentru aceste operatiuni, organizatiile recomanda bancilor perceperea unui anumit comision.

POS-urile din cadrul sucursalelor bancare au un statut special, diferit de cel al POS-urilor de la comercianti” a explicat un oficial al MasterCard Romania, mentionand ca acest comision este similar celui pe care bancile il percep pentru operatiunile la ATM.

Aceasta taxa acopera costul transferului banilor din contul de card al clientului in contul bancii, a explicat Adrian Apolzan, head of corporate affairs in cadrul ING Bank Romania. De regula insa, bancile nu percep comision daca plata la ghiseu se face de pe un card emis de acea banca, pentru ca transferul de bani are loc intre conturile aceleiasi banci, a mai spus acesta.

Pentru ca aceste comisioane achitate la POS-urile bancilor sa scada, ar trebui ca organizatiile de plati sa incadreze operatiunile de la POS-urile bancilor in categoria plati pentru comercianti, a sugerat reprezentantul bancii de talie medie.

O alta solutie pe care bancile o au la indemana pentru a incuraja plata cu cardul la POS-urile proprii ar fi si aceea ca bancile sa isi internalizeze costurile pentru aceste operatiuni, mai ales cand este vorba de plati de rate bancare, deschideri de depozite sau alte operatiuni ale caror beneficiare directe sunt.

Bancile ar putea acorda aceste facilitati clientilor tinand cont ca tranzactiile cu cash sunt mult mai scumpe pentru ele decat cele cu cardul, din cauza costurilor pe care le presupune stocarea si transportul banilor. Acesta este si principalul motiv pentru care promoveaza platile „cu plastic”.

Pe piata au aparut deja initiative de acest gen, respectiv banci care nu comisioneaza platile la POS-urile, indiferent daca plata se face de pe cardul propriu sau de pe cardul altei banci, dar aceste cazuri sunt destul de putine la numar.