Finante-Banci

De ce atata ura impotriva bancilor? Ce risca sistemul economic mondial

27 Oct, 00:07 • Redactia DailyBusiness
Criza prelungita a adus in lumina reflectoarelor, ca tapi ispasitori, bancile. Ura fata de sistemul bancar a generat manifestatii de protest, unele soldate cu violente, si mai nou, chiar atacuri cu bombe. Vezi ce efecte ar putea avea prigonirea institutiilor de credit.
De ce atata ura impotriva bancilor? Ce risca sistemul economic mondial

Aversiunea fata de banci a culminat miercuri cu [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/lupta-anticapitalism-extremistii-de-la-ira-au-bombardat-doua-banci-din-irlanda-de-nord-69947/]bombardarea a doua unitati bancare[/url] din Irlanda de Nord.

Manifestatii impotriva sistemului financiar [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/protestele-de-pe-wall-street-ziua-30-politia-continua-arestarile-69513/]au avut loc recent si in SUA[/url], unde oamenii si-au exprimat nemultumirea fata de situatia economica globala. Miscarea a atras  oameni din mai multe orase din Europa si Asia, ca urmare a apelurilor lansate de organizatorii „Occupy Wall Street” in vederea unui miting global.

De asemenea, un protest fata de sistemul bancar mondial a fost initiat la finalul anului trecut de catre fostul fotbalist francez Eric Cantona, care propunea deponentilor sa isi retraga banii din banci pentru falimentarea acestora.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza ca ura fata de banci este categoric nejustificata.

„Bancile sunt niste companii care dirijeaza banii catre sectoare economice. S-a creat o tensiune majora pe fondul crizei, pentru ca bancile ar fi raportat profituri inexistente si incasat bonusuri semnificative. Fundamental este fals”, a spus Parvan.

El a mentionat ca si bancile au partea lor de vina, dar nu se poate generaliza ca doar din cauza lor ne aflam in situatia aceasta.

In ceea ce priveste protestul extrem al IRA fata de banci, Parvan a spus ca reprezinta „turbulente ale mintilor infierbantate”.

El considera ingrijoratoare si masa din ce in ce mai mare de europeni care protesteaza si vor o redistribuire a bogatiei. „Manifestarile din Grecia nu au dus la o imbunanatire a situatiei din tara. Munca si creativitatea nu pot fi inlocuite cu bombardarea unor banci„, a spus Parvan.

Acesta a mai spus ca economia nu poate exista fara banci. „Cum ar fi sa ne intoarcem in epoca de piatra, la schimbul in natura”, se intreaba reprezentantul oamenilor de afaceri.

Consultantul financiar Ionel Blanculescu a prezentant la randul sau principalele surse ale antipatiei fata de banci.

Fostul sef al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Bancare (AVAB), Ionel Blanculescu, a subliniat ca [b]bancile de investitii si nu cele comerciale au creat criza[/b]. „Oamenii de rand nu fac distinctia intre ele, astfel ca intr-un mod nemeritat, bancile care crediteaza populatia si firmele suporta replici pe care ar trebui sa le suporte cele de investitii”, a explicat Blanculescu.

In plus, bancile comerciale, supuse crizei datoriilor suverane, au ajuns intr-o situatie in care s-au retras de pe piata lor normala. A rezultat o aversiunea fata de ele si din partea statelor si a mediului de afaceri, pentru ca nu mai dau credite, a continuat Blanculescu.

El a mentionat ca un alt element care face sa creasca antipatia este vanzarea creditelor neperformante catre firmele de recuperare.

Ca sa nu-si murdareasca gulerele albe, vand pachete de credite neperformante catre firme de recuperare, unele dintre acestea actionand cu mijloace foarte dure”, a spus Blanculescu.

Potrivit lui, si in Romania sunt foarte multi clienti ai bancilor vanati de aceste firme de recuperare. „Sar pe tine, te blocheaza din toate partile, iti vand masina. Te toaca si psihologic cu telefoane”, a explicat Blanculescu.

Un alt element mentionat de Blanculescu este solidarizarea cu miscarile internationale impotriva bancilor care au loc in SUA, Spania si acum Irlanda de Nord. El a adaugat ca toate aceste elemente creeaza o masa critica, care duce la explozie precum cea din Iranda de Nord.

[b]Am putea trai fara banci?[/b]

Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD – Groupe Societe Generale, considera ca nu s-ar putea trai fara banci.

Daca nu ar exista bancile ar fi ca un „[b]trup fara sange[/b]”, a spus Bunescu.

El a adaugat ca unul dintre rolurile bancilor este circulatia banilor, iar fara banci nu ar exista civilizatie si ar trebui sa ne intoarcem in timp.

Totodata, Gabriel Cretu, directorul de retea si vanzari al OTP Bank Romania, a precizat ca unele dintre functiile bancilor au fost deja luate de alti jucatori, precum supermarketurile, care mijlocesc o parte din bani, dar activitatea de creditare este greu de externalizat. 

„Institutiile financiare sunt necesare”, a subliniat Cretu.

„Este adevarat ca poate bancile de investitii au creat probleme in lume prin efectele pe care le-au avut caderea Lehman Brothers si altele. Dar bancile comerciale nu intra in aceasta categorie, fiind cele care finanteaza businessurile oamenilor si au grija de resursele acestora”, a declarat oficialul OTP Bank.

Acesta a spus ca daca oamenii si-au luat credite si nu pot sa le duca, este adevarat ca este un efect nedorit, dar nu cred ca a fost numai vina bancilor.

„In Romania a fost o [b]lipsa de aducatie financiara[/b] atat din partea bancilor, cat si a clientilor. In acelasi timp, Romania s-a confruntat cu prima criza financiara din ultimii zeci de ani si evident ca in criza datoriile cresc si veniturile scad, iar creditele sunt din ce in ce mai greu de platit”, a zis Cretu.

El a mai spus ca o alta problema cu care s-au confruntat bancile si clientii lor a fost aprecierea foarte mare a francului elvetian, care a crescut ratele la creditele accesate in aceasta moneda. In acest caz, bancile au fost [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/lupta-cu-francul-elvetian-cum-incearca-bancile-sa-stopeze-restantele-66555/]nevoite sa ia diferite masuri[/url] pentru a veni in ajutorul clientilor.

„O alta problema a fost si francul elvetian care, dupa 20-30 de ani, s-a gasit sa se intareasca foarte tare tocmai in perioada asta, ceea ce a fost greu de prezis”, a declarat Gabriel Cretu.

„Murphy spune ca cel care pierde se gandeste pe cine sa dea vina, iar in aceasta situatie pe banci se da cel mai usor vina. [b]Bancile sunt calul de bataie[/b]”, a adaugat el.

In acelasi timp, Cretu nu crede ca se poate trai fara banci.

„Oamenii au nevoie de un credit pentru a-si cumpara  o locuinta, au nevoie de un loc sigur unde sa-si depoziteze banii sau sa-si investeasca banii si sa obtina o dobanda. Ce sa faca, sa-i tina la saltea, sa-i ingroape la radacina unui copac? Nu sunt foarte multe alternative. Evident ca de functia de baza a bancilor, aceea de a capta economiile si apoi de a le plasa celor care vor sa investeasca, este nevoie in orice societate”, a mentionat oficialul OTP Bank.

„Sunt oameni care au idei si nu au capital. Ce facem, ii lasam asa? In acest stil [b]nici Steve Jobs nu ar fi dezvoltat nimic daca nu ar fi avut capital[/b]”, a adaugat Cretu.

[b]Cum ar putea genera pierderile din sistemul bancar un razboi civil[/b]

Planul pentru salvarea zonei euro ar putea aduce prejudicii semnificative bancilor europene. Liderii statelor din zona euro vor cere grupurilor bancare sa suporte pierderi de pana 50% din datoriile Greciei. La 21 iulie, liderii din zona euro stabilisera o cota de 21% pentru pierderile pe care urmau sa le suporte creditorii privati ai Atenei.

„Daca la Bruxelles se va pune in carca bancilor mai mult decat pot duce (50%, in loc de 20%), acestea se vor retrage din spatiul lor de actiune”, a spus Blanculescu

El a precizat ca in scenariul „morbid”, in care bancile vor trebuie sa suporte pierderi de 50%, in doua saptamani sistemul bancar european se va pulveriza.
 
„Acei bani care au fost plasati in titluri de stat grecesti sunt de fapt bani de la noi (sub forma de depozite de la firme, populatie). Daca acum sunt obligate sa plateasca 50%, bancile nu vor putea onora retragerile de depozite”, a explicat Blanculescu.

El a dat exemplul unei companii cu depozite de 5 milioane de euro la o banca. In cazul in care aceasta va dori sa-si retraga banii, cei de la banca ii vor spune: „ne pare rau, nu mai sunt decat 2 milioane euro. Restul s-au pulverizat in titluri de stat”, a mai spus Blanculescu.

El anticipeaza ca aceasta pulverizare va genera un razboi civil, intrucat sute de mii de firme ramase fara bani si persoane fizice vor ataca bancile.

Daca sare in aer sistemul bancar, nu are cum sa nu se incheie cu razboi civil„, a conchis Blanculescu.

Potrivit unui acord incheiat in noaptea de miercuri spre joi, creditorii privati vor sterge 50% din creantele grecesti si vor primi in schimb garantii si fonduri care sa le permita stabilitatea financiara, cu conditia sa isi consolideze capitalurile pana la 30 iunie 2012.