Finante-Banci

De ce vrea Basescu SUE (Statele Unite ale Europei)

18 Aug, 16:55 • valentin.gros
Ce jocuri politice face presedintele Traian Basescu (foto) cand vorbeste despre crearea Statelor Unite ale Europei (SUE)? O varianta ar fi intentia de apropiere fata de Germania si Franta, tari sustinatoare ale curentului federalist in cadrul UE, considera analistii de politica externa citati de DailyBusiness.ro.
De ce vrea Basescu SUE (Statele Unite ale Europei)

„Trebuie sa decidem repede, in urmatorii 2-3 ani, daca vom crea Statele Unite ale Europei sau nu”, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/din-viziunile-lui-basescu-trebuie-sa-decidem-daca-vom-crea-statele-unite-ale-europei-66867/]a declarat joi presedintele Traian Basescu[/url]. De ce a facut seful statului aceasta afirmatie?

„E surprinzatoare declaratia presedintelui, care merge brusc pe partea federalista. Pana acum, se situa pe axa Londra-Washington, sustinand o pozitie suveranista in cadrul Uniunii Europene”, a spus Ovidiu Nahoi, analist de politica externa. Acesta crede ca afirmatia lui Basescu poate fi „o reactie de sustinere a grupului Merkel-Sarkozy, dupa intalnirea de marti”.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/sarkozy-si-merkel-propun-un-guvern-al-zonei-euro-si-o-taxa-pe-tranzactiile-financiare-66789/]s-au intalnit in aceasta saptamana la Palatul Elysee[/url]. In urma reuniunii, ei eu declarat ca Franta si Germania vor propune crearea unui „real guvern al zonei euro” si introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare.

Cei doi lideri europeni au propus ca acest nou guvern economic, care va fi numit pentru doi ani si jumatate si se va reuni de doua ori pe an, sa fie condus de actualul presedinte al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.

Nahoi a amintit ca ideea unei Europe Unite nu este una noua, ea venind „din secolul 19, chiar din Evul Mediu” si a precizat ca in istorie au existat „perioade mai lente si mai rapide” in aceasta directie.

Astfel, de voie, de nevoie, statele renunta la atributele de suveranitate. Nahoi a dat ca exemple Grecia, care a acceptat limitari in domeniul fiscal si Romania, care primeste experti straini pe partea de imbunatatire a absorbtiei fondurilor europene.

Cum va fi cand (sau daca) va functiona entitatea SUE (Statele Unite ale Europei)? Nahoi a facut o paralela cu SUA (Statele Unite ale Americii), unde liderii politici au raza de actiune pe intreg teritoriul, desi provin din statele unde locuiesc.

„Liderii europeni sunt rezultati din alegeri nationale, dar trebuie sa ia decizii la nivel continental. Ei dau mesaje de unitate la Bruxelles, dar acasa fac pe nationalistii, sustinand interesele locale”, a comentat Ovidiu Nahoi.

In prezent, curentul federalist are ca reprezentanti Germania, Franta, Luxemburg, Belgia si majoritatea tarilor estice, iar in „tabara” suveranista se situeaza tari ca Marea Britanie, Cehia, Danemarca.

Si alti comentatori observa o „schimbare de macaz” la Traian Basescu.

„Presedintele Traian Basescu nu era un federalist, ci mai degraba un suveranist, un pro-american. Acum probabil se situeaza pe o pozitie neo-conservatoare, dar foarte simplista”, a declarat analistul politic Cristian Parvulescu.

„Europa nu se afla in concurenta cu SUA sau China, relatiile internationale mai inseamna si colaborare, nu numai concurenta. Pe de alta parte, China e posibil sa fie un ‘mare bolnav’, din cauza consumului foarte ridicat de energie”, a mai spus Parvulescu.

El crede ca Europa are nevoie de o guvernare puternica, „dar nu pentru a concura China sau SUA”, ci pentru a face fata provocarilor actualului context economic. In opinia acestuia, in Uniunea Europeana trebuie sa activeze oameni politici „care sa nu faca politica dupa sondaje”.

La randul sau, Sebastian Bodu, deputat in Parlamentul European, crede ca „procesul de europenizare se afla momentan intr-un impas”, astfel ca proiectul SUE nu are sanse sa prinda contur in urmatorii 2-3 ani.

„Avem o criza prelungita, in W, nimeni nu are chef de europenizare. Dimpotriva, se pun bariere la libera circulatie, la circulatia fortei de munca. Franta pune bariere Italiei, Danemarca – Germaniei… despre ce vorbim aici?” – a incheiat Bodu.