- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Doar un sfert din debitorii insolventi au cerut declansarea procedurii, desi legea ii obliga sa o faca

24 Sep, 11:47 • gecad.net
Doar un sfert din numarul total de dosare depuse pentru insolventa sunt cereri facute in numele debitorilor, restul de circa 75% fiind in numele creditorilor, a spus joi Arin Stanescu, managing partener la firma Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii.
Doar un sfert din debitorii insolventi au cerut declansarea procedurii, desi legea ii obliga sa o faca

Aceasta, desi legea prevede atragerea raspunderii penale pentru administratorii care se afla in situatie de insolventa si nu cer declansarea procedurii judiciare.

Stanescu a mentionat ca ponderea dosarelor depuse de debitori in totalul cererilor de insolventa a crescut totusi in 2009, raportat la anii 2007-2008, cand acestea reprezentau doar 10-15% din total.

Daca firma care se afla in situatie de insolventa considera ca are posibilitatea de reorganizare, atunci poate deschide o procedura simplificata a falimentului, care se rezolva in 4-5 luni, dupa care poate incepe reorganizarea.

Arin Stanescu a vorbit si despre modul in care companiile pot identifica momentul in care au ajuns in starea de insolventa.

„Dupa ce au trecut 30 de zile de la scadenta de plata a unei creante de peste 30.000 lei, procedura trebuie declansata. Compania se poate apara in situatia in care altcineva solitcita deschiderea procedurii, doar daca face dovada ca detine in cont lichiditati pentru plata acelei datorii”, a conchis Stanescu.