- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Dobânzile bancare, în scădere. Care sunt băncile care oferă peste 6% după 12 luni

07 May, 17:51 • Adrian Popovici
O analiză recentă arată că dobânzile bancare din România sunt în scădere și că acestea ajung maxim la 7% pentru depozitele la 12 luni.
Dobânzile bancare, în scădere. Care sunt băncile care oferă peste 6% după 12 luni

Dobânzile bancare oferite românilor la depozitele în lei sunt într-o scădere constantă, dar totuși rămân o opțiune mai profitabilă decât păstrarea banilor „la saltea”. În prezent, cea mai atractivă dobândă pentru depozitele în lei pe o perioadă de 12 luni este de 7%. Prin urmare, pentru o sumă de 10.000 de lei plasată timp de un an în cel mai avantajos depozit bancar disponibil pe piață, va aduce un câștig de 630 de lei după impozitare, arată o analiză Wall Street Journal.

După cum arată datele, dobânzile bancare pentru depozitele în lei au reușit să depășească rata inflației din România, dar deschiderea unui depozit nu garantează randamente impresionante.

În prezent, cea mai atrăgătoare dobândă pentru depozitele pe o durată de 12 luni este de 7%, cu mai puțin de un punct procentual peste rata inflației pentru luna martie.

Cât de mari sunt dobânzile bancare oferite în România?

În această analiză au fost incluse dobânzile bancare la depozitele în lei pe o durată de 12 luni. În general, majoritatea instituțiilor financiare prezintă oferte mai atractive pentru depozitele deschise online, iar unele dintre acestea oferă condiții speciale pentru clienții care își încasează veniturile la aceeași bancă.

După cum arată analiza Wall Street.ro privind dobânzile bancare, cel mai bun randament este oferit de către TechVentures Bank, 7% pentru 12%. Pe locul secund se află tbi Bank cu 6,85%, urmat de Procredit Bank (6,55%), Salt Bank (6,5), Alpha Bank (6,3%), Intensa San Paolo (6,25%), Vista Bank (6,2%), OTP Bank (6%), Patria Bank (6%) și CEC cu 5,9%.

Te-ar putea interesa și: Profituri record pentru băncile din România în 2023. Topul celor mai profitabile instituții bancare

Dobânzile bancare, în scădere. Care sunt băncile care oferă peste 6% după 12 luni
Dobânzile bancare, în scădere. Care sunt băncile care oferă peste 6% după 12 luni

Câte depozite bancare mari au românii?

Conform celor mai recente statistici furnizate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare și citate de Ziarul Financiar, peste 74.000 de persoane bogate din România au depozite considerabile la bănci, fiecare depășind suma de 100.000 de euro, cu o valoare totală de aproape 81 miliarde de lei. Aceste depozite de peste 100.000 de euro reprezintă aproximativ o pătrime din totalul depozitelor bancare.

În ciuda contextului economic și geopolitic încă tensionat, care include conflicte la graniță, o inflație destul de ridicată și dobânzi negative în realitate pentru depozitele bancare, numărul românilor cu depozite bancare de peste 100.000 de euro a înregistrat o creștere de aproape 10.000 în 2023 față de 2022, marcând un avans record.

Citește și: Ban la ban trage! Un sfert din depozitele totale ale populaţiei se află la 74.000 de români bogaţi

Tags: