- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Economia franeaza puternic in ultimul trimestru

02 Dec, 15:49 • gecad.net
Trimestrul trei este ultimul din 2008 in care economia a cunoscut acelasi ritm alert de crestere cu care am fost obisnuiti in acest an, respectiv 8-9%, sustin analistii financiari. Pentru trimestrul patru, acestia se asteapta ca toate componentele pe care economia si-a bazat avansul pana in prezent sa evolueze slab, asa incat cresterea economica s-ar putea reduce chiar si spre jumatate.
Economia franeaza puternic in ultimul trimestru

Miercuri, 3 decembrie, Institutul National de Statistica va anunta cresterea produsului intern brut pentru T3 si primele noua luni ale anului.

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, estimeaza pentru T3 o crestere economica anuala (raportat la acelasi trimestru din anul anterior) in jurul a 9%, considerand ca agricultura a avut in al treilea trimestru o contributie majora asupra avansului PIB.

In schimb, fara contributia agriculturii, economia ar fi evoluat in T3 mai slab decat in trimestrele anterioare, Ionut Dumitru, ceea ce indica incetinirea activitatii economice.

Desi cresterea economica a fost puternica in T3, economistul sef al Raiffeisen mentioneaza ca in al treilea trimestru s-a observat o scadere a activitatii in constructii si industrie, incetinire ce va fi mult mai pregnanta in trimestrul patru, ceea ce inseamna ca si cresterea economica din T4 va fi mai redusa ca in T3.

O prognoza similara are ING Bank Romania care estimeaza pentru cresterea economica pe trimestrul trei o valoare de 8,7%, iar pentru ultimele trei luni ale anului diminuarea avansului la 6,3%, urmand ca pe intreg anul 2008 sa se atinga o crestere economica de 8,1%.

„Daca in T3 agricultura, constructiile si serviciile au contribuit la cresterea economica, ma astept ca in T4 sa vedem scaderi pe toate aceste segmente. Autoconsumul va sustine insa mult cresterea economica, atata in trimestrul trei cat si in trimestrul patru”, a mentionat Nicolae Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Alte banci din piata au insa estimari mult mai sumbre in privinta cresterii economice. Astfel, reprezentantii unei mari banci comerciale mizeaza pe un avans al PIB de 9% in T3, in schimb se asteapta ca pentru ultimele trei luni ale anului cresterea sa se injumatateasca, atingand deci 4,5%, ceea ce ar aduce valoarea anuala a avansului PIB la 7,5%.

„In T3, in sprijinul PIB a venit evolutia buna a agriculturii cat si cea a constructiilor, care au avut ultima zvacnire. In schimb, credem ca in T4 majoritatea componentelor PIB au franat”, au mentionat acestia, care nu au dorit sa precizeze numele bancii pe care o reprezinta.

Cat incetineste economia in 2009?

In ultimele zile au aparut numeroase estimari cu privire la cresterea PIB de anuul viitor, cea mai suprinzatoare fiind cea a agentiei de rating Moody’s, care avansa ipoteza ca economia nationala va intra in recesiune.

Totodata, ING Bank Romania a anuntat zilele trecute o crestere anuala a economiei de doar 1,7% pentru 2009, nivelul mic al avansului fiind generat de scaderea consumului. Analistii bancii prevad o crestere a consumului de 11,5% in acest an si o scadere a majorarii pana la 2,1% in 2009 care va conduce atat la scaderea avansului economic dar si a deficitului de cont curent, estimat de analistii ING pentru anul viitor la 8,8%.

In schimb, Banca Comerciala Romana estimeaza ca economia a putea atinge un nivel de crestere de 4-5%.