- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Emirian, SocGen: Nicio tara nu a primit ajutor de la UE fara supravegherea FMI

13 Feb, 11:18 • gecad.net
Pana in prezent, nicio tara europeana nu a primit ajutor financiar de la Uniunea Europeana fara ca acest ajutor sa fie conditionat de supravegherea FMI in privinta cheltuirii fondurilor, a spus Ariel Emirian, economist sef adjunct al Societe Generale.
Emirian, SocGen: Nicio tara nu a primit ajutor de la UE fara supravegherea FMI

Acesta a amintit ca in prezent, Guvernul Romaniei analizeaza posibilitatea de a accesa un imprumut de la UE, dar este putin probabil ca acesta sa poata fi contractat fara atasarea unor conditionalitati impuse de Fondul Monetar International (FMI).

In opinia lui Emirian, decizia Guvernului de a majora taxele platite de companii pentru asigurarile sociale nu este una bine venita, in conditiile in care economia romaneasca urmeaza un trend descendent, iar impactul pe care acesta masura ar putea sa-l aiba asupra veniturilor bugetare este doar unul marginal.

Reprezentantul SocGen a mentionat totodata ca in randul tarilor emergente, Romania si Bulgaria stau mai bine decat alte tari din punct de vedere al structurii finantarii deficitului de cont curent.

Astfel, Turcia, spre exemplu, isi finanteaza deficitul de cont curent de regula prim emiterea de bonduri pe pietele internationale, care in prezent acorda foare greu finantari pentru statele din zonele emergente.

In schimb, Romania si Bulgaria isi finanteaza deficitele prin investitii straine directe, cat si prin linii de credit dinspre bancile-mama catre subsidiarele locale, linii ce sunt de asteptat sa functioneze in continuare.