- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

PNL se contrează cu PSD pe tema plafonării și compensării prețurilor la energie și gaze. PNL vrea vouchere în locul prețului plafonat

04 Oct, 18:04 • Gabriela Andreescu
Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze continuă să creeze dispute în interiorul coaliției de guvernare. Actul ar putea fi modificat din nou în Camera Deputaților.
PNL se contrează cu PSD pe tema plafonării și compensării prețurilor la energie și gaze. PNL vrea vouchere în locul prețului plafonat

Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze a fost și astăzi îndelung discutată în cadrul Senatului.

Senatorii PNL nu sunt de acord cu unele dintre modificările propuse de colegii din PSD și în locul plafonării prețului preferă vouchere.

O primă chestiune pe care s-au contrat politicienii din coaliție a fost facilitatea acordată familiilor care au cel puțin trei copii. Potrivit amendamentului propus de UDMR la Senat și votat de întreaga Coaliție, acestea ar urma să beneficieze de un preț plafonat de 68 de bani/kWh, indiferent de consumul de energie și gaze pe care l-ar avea.

Ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, a argumentat faptul că o contorizare a acestor familii cu minimum trei copii ar fi dificil de efectuat, motiv pentru care ajutorul ar fi mult mai eficient dacă s-ar acorda sub formă de voucher.

Te-ar putea interesa și: Aleșii încă dezbat Ordonanța pe energie. Nicolae Ciucă: „Este discutată şi această formulă a unor vouchere”

Pe de altă parte, președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că acest lucru s-ar putea face foarte simplu, prin declarație pe proprie răspundere

O altă chestiune supusă dezbaterilor este facilitatea acordată bolnavilor care folosesc, acasă, pentru tratament, aparate care funcționează cu energie electrică. Liberalii ar vrea ca și în acest caz să se introducă acordarea de vouchere.

Contre pe tema Ordonanței privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze
Contre pe tema Ordonanței privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze

Pe de altă parte, PSD spune că beneficiarii pot fi identificați foarte simplu la DSP-urile din fiecare județ și ar putea primi acest ajutor.

Membrii coaliției s-au contrat și pe tema plafonării și compensării.

În cadrul ordonanței privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze referința este consumul de anul trecut. La Senat s-a venit însă cu o modificare, se ia în calcul ori consumul de anul trecut, ori consumul de anul acesta, depinde care este mai benefic pentru consumator.Premierul Nicoale Ciucă, liderul PNL, a spus că ar trebui să se ia în calcul doar consumul actual, cel de pe luna curentă.

Citește și: Ordonanța de Urgență pe energie a fost aprobată de Senat. Guvernul anunță ce români vor avea facturi mai mici. Bisericile, Metrorex și farmaciile, primele pe listă

Aceste măsuri urmează să fie dezbătute în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Social-democrații, însă, nu se grăbesc cu adoptarea acesteia. Ei au dat termen până la finalul lunii pentru votul final în Cameră, și, spun surse din cadrul PSD, că se așteaptă până la finalul lunii la o decizie din partea Comisiei Europene, o decizie unitară la nivelul blocului comunitar, astfel încât să știe și guvernanți ce modificări concrete să aducă ordonanței .

Reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie din România s-au arătat nemulțumiți de ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze. Aceștia nu sunt de acord nici cu mare parte dintre amendamentele incluse în proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze.

Președintele Asociației, Laurențiu Urluescu, a explicat care sunt modificările care ar trebui aprobate în Camera Deputaților, forul decizional în cazul acestui proiect de lege.

„Am menționat că nu se fac tranzacții. Pe gaze nu s-a făcut nicio tranzacție pe piețele forward. Blocarea pe un contract pe cel puțin trei ani…. contractul este ferm. S-a văzut de la 1 septembrie, o pierdere din start pentru furnizor.”, a precizat Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult