- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fondul de investiţii al lui Viorel Cataramă, rămas fără autorizaţie de funcţionare. Cât de grav a fost eşecul omului de afaceri

18 Apr, 23:09 • Russo George
Nova Vision Investments, societatea de administrare a activelor financiare deținută de Viorel Cataramă, a luat o decizie radicală privind activitatea sa în piața de capital din România. După ce a lansat un fond de investiții de nișă, societatea a acumulat subscrieri minime și a fost nevoită să închidă fondul. Această mișcare a determinat compania să iasă de sub autorizarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și să înceteze complet activitățile din domeniul administrării activelor financiare.
Fondul de investiţii al lui Viorel Cataramă, rămas fără autorizaţie de funcţionare. Cât de grav a fost eşecul omului de afaceri

Decizia de retragere a autorizării de funcționare din calitatea de administrator de fonduri investiții alternative și de radiere din Registrul public al reglementatorului pieței a fost aprobată de ASF la mijlocul lunii ianuarie. Această acțiune vine în urma unui eșec în atragerea clienților pentru proiectul principal al companiei, FIA NOVA Protect Fond, un vehicul de investiții în plasamente bursiere care avea ca obiectiv atragerea lucrătorilor din Ministerul Afacerilor Interne.

„Ca urmare a numărului mic de investitori, am hotărât închiderea acestui Fond”, a explicat Viorel Cataramă decizia de business, potrivit Profit.ro. Unitățile de fond deținute de toți investitorii au fost răscumpărate integral, cu un randament net de 6.49%.

La momentul lansării, planul de afaceri al Nova Vision Investments viza subscrierile a aproximativ 42.000 de pompieri, polițiști și jandarmi. Cu toate acestea, apetitul pentru investiții în fondul NOVA Protect a fost extrem de redus, chiar de la începutul lansării. Cu doar 40 de investitori, departe de țintele fixate, fondul a fost închis în cele din urmă.

Viorel Cataramă iese de pe piaţa fondurilor de investiţii

De asemenea, administrarea Fondului Oamenilor de Afaceri (FOA) a fost preluată de SAI Broker din Cluj-Napoca, iar predarea efectivă s-a realizat la începutul lunii februarie, după o perioadă de răscumpărare destinată tuturor investitorilor.

Toate aceste aspecte au condus la retragerea din piața de capital a Nova Vision Investments. Viorel Cataramă a explicat că, întrucât societatea nu mai desfășoară activități care să necesite controlul sau supravegherea ASF, a fost făcută o cerere de retragere a autorizației de funcționare, iar societatea urmează să se concentreze pe alte domenii de activitate.

Această decizie marchează o schimbare semnificativă în peisajul pieței de capital din România și ridică întrebări cu privire la viitorul altor societăți de administrare a activelor financiare în țară.

Citeşte şi: Afacerea care i-ar putea scoate pe mulți români din probleme. Produsul vândut de Vladimir, un tânăr care a dat lovitura cu proiectul său. ”Cererea crește cu 30%”