- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ghetea: Creditul pentru persoane fizice e in stand-by

12 Nov, 16:17 • gecad.net
In ultimul timp s-a observat atat o scadere a apetitului consumatorilor persoane fizice pentru credite, cat si a disponibilitatii bancilor pentru a acorda imprumuturi, a spus miercuri Radu Ghetea (foto), presedintele CEC Bank.
Ghetea: Creditul pentru persoane fizice e in stand-by

Acesta a mentionat ca nu doar criza globala a contribuit la scaderea creditului adresat persoanelor fizice pe piata interna, ci si conditiile interne.

„In ultimul timp, a avut loc modificarea de catre banca centrala a prevederilor privind creditarea persoanelor fizice, ceea ce nu a creat deloc conditii de crestere a creditarii”, a spus presedintele CEC Bank.

El a aratat ca persoanele fizice care incercau sa acceseze un credit ipotecar au intrat in stare de expectativa, deoarece nu au stiut incotro se indreapta piata imobiliara, daca preturile la locuinte sunt in crestere sau in scadere.

Pe de alta parte, in randul anumitor potentiali clienti s-a observat si o retincenta la a se indatora, acestia gandindu-se la care ar putea fi implicatiile crizei asupra stabilitatii lor financiare.

In ceea ce priveste atitudinea bancilor din ultimul timp, Ghetea a remarcat ca unele din institutiile financiare care acordau credite in franci elvetieni au decis sistarea acestor imprumuturi, iar alte banci care ofera credite in valuta, se gandesc sa se reorienteze spre creditarea in lei.

Presedintele CEC Bank a mai remarcat ca si la nivelul persoanelor juridice, creditarea a franat in ultimul timp, multe dintre companii renuntand la planurile de finantare din cauza incetinirii activitatii proprii.